Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

Βαγγέλης Παπαθανασίου

 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γνωστός διεθνώς ως Vangelis, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Αργότερα, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Απεβίωσε στις 17 Μαϊου 2022.  Ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Chariots of fire (Οι δρόμοι της φωτιάς) το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της, 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 συνέθεσε το μουσικό σήμα του Μουντιάλ.

 

Την τελευταία δεκαετία έχει συνθέσει τα Άλμπουμ:
In London (2022)
Juno To Jupiter (2021)
Nocturne: The Piano Album (2019)
Rosetta (2016)
 

Βαγγέλης Πετσάλης

 

Ο Βαγγέλης Πετσάλης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1965. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1997, με μουσικές σπουδές στην Κέρκυρα και την Αθήνα. Είναι επίσης ιατρός, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συνθέσει έργα συμφωνικής και χορωδιακής μουσικής, μουσικής δωματίου, θεατρικής μουσικής και έργα για πιάνο. Έχει συνεργαστεί με γνωστές συμφωνικές ορχήστρες, όπως της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βουλγαρίας, με μαέστρους και σολίστ διεθνούς φήμης.
Στα γνωστότερα έργα του περιλαμβάνονται: «Συμφωνία Νο.1», «Adagio and Fugue for strings», «Κοντσερτίνο για βιολί και πιάνο», «9 Πρελούντια για πιάνο» κ.ά.

 

Την τελευταία δεκαετία έχει συνθέσει:
Agnus Dei (2012)
Concertino Nerrativo (2012)
Σονάτα Φαντασία για Πιάνο (2012)
 

Κώστας Γρηγορέας

 

Ο Κώστας Γρηγορέας γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική τεχνολογία, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής και κιθάρα. Στην ηλικία των μόλις 8 ετών, ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Ηρακλείου Αττικής με μουσικοδιδάσκαλο τον Γιάννη Ανδρεόπουλο. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη του συνθέτη και κιθαριστή Δημήτρη Φάμπα, απ’ όπου αρίστευσε. Ανώτερα θεωρητικά σπούδασε με τους Μιχάλη Βούρτση, Νικηφόρο Νευράκη, Νάσο Χρονόπουλο και Πέτρο Τσιτσόπουλο (Πτυχίο Φούγκας).
Όσον αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές του, σπούδασε ως υπότροφος του ελληνικού παραρτήματος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Royal Northern College of Music με τους Gordon Crosskey και John Williams (κλασική κιθάρα), και τον πιανίστα και μαέστρο Γιώργο Χατζηνίκο (ανώτερα θεωρητικά και μουσική ανάλυση). Αποφοιτώντας, απέκτησε το Postgraduate Diploma του Πανεπιστημίου του Manchester.

 

Την τελευταία δεκαετία έχει συνθέσει:
Το περίφημο “My Sky” για 2 κιθάρες (2013) από τον γνωστό Γαλλικό οίκο Free-scores.
 

Γεώργιος Απέργης

 

Ο Γιώργος Απέργης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου 1945. Προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας του, Αχιλλέας Απέργης, ήταν γλύπτης και η μητέρα του, Ειρήνη, ήταν ζωγράφος. Εργάζεται κυρίως στον τομέα του πειραματικού μουσικού θεάτρου, αλλά έχει επίσης συνθέσει όπερες, συμφωνική μουσική και μεγάλο αριθμό συνθέσεων μουσικής δωματίου. Από το 1963 ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Η μουσική που συνθέτει εντάσσεται στα είδη της σειραϊκής μουσικής, ενώ οι πρώτες του συνθέσεις εμπνέονται από μελωδίες του Ιωάννη Ξενάκη.

 

Την τελευταία δεκαετία έχει συνθέσει:
Trio Funambule (2014) για σαξόφωνο, πιάνο και κρουστά
 
Thinking Things (2018) για 2 φωνές, μια χορεύτρια και κρουστά
Le Petit Chaperon rouge (2019) μουσική φαντασία για 6 φωνές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνέντευξη με τους Embargo και ο δίσκος τους High Seas!

  Η παρακάτω συνέντευξη έγινε στις 17 Δεκεμβρίου του 2023. Λόγω δικού μας λάθους δεν ανέβηκε τότε. Ζητάμε συγνώμη από το συγκρότημα και τους...