Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ποιο Είναι το Μέλλον της Μουσικής στην Ελλάδα;

 
Πόσο επηρεάζει πραγματικά τη ζωή μας η μουσική; Ποιό είναι το μέλλον της στην Ελλάδα; Τι ακούν οι σημερινοί Έλληνες και ποιά είναι η σχέση τους με τη μουσική; Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που προσπαθήσαμε να βρούμε απαντήσεις. Ας δούμε τι είπε ο κόσμος...

Στα πλαίσια του Μουσικού Προγράμματος " Σύγχρονη Μουσική - made in Greece" , δημιουργήσαμε το παρακάτω ερωτηματολόγιο για να μελετήσουμε τις γνώσεις, τις συνήθεις και τα ενδιαφέροντα των Ελλήνων και των ξένων, σχετικά με την μουσική.  Παρακάτω θα βρείτε τα αποτελέσματα από τις περίπου 160 απαντήσεις που λάβαμε. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν κυρίως μαθητές (περίπου 50% των ερωτηθέντων), αλλά και άτομα όλων των ηλικιών. 

Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις στην ερώτηση “Ποιο είδος μουσικής προτιμάτε;’’  ειναι η ροκ και η ποπ, με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, ενώ ακολουθούν η κλασσική μουσική και η τζαζ, μαζί με την επιλογή «άλλο». Τελευταία ήρθαν το λαϊκό, το παραδοσιακό, η μέταλ και το ρεμπέτικο. Ναι, μέταλ και ρεμπέτικο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέταλ είναι στην κορυφή της κατάταξης στην ερώτηση “Ποιο είδος μουσικής δεν σας αρέσει”, με τις ίδιες επιλογές.

Στην επόμενη ερώτηση, “Με ποιόν τρόπο ακούτε μουσική;” τις περισσότερες ψήφους συνέλεξε το YouTube, με την επιλογή της online εφαρμογής, σε μικρή απόσταση από το ραδιόφωνο ενώ τελευταία και καταϊδρωμένα ήρθαν τα CD.

Πόσο συχνά ακούμε, όμως, μουσική; Εδώ πρώτη ήρθε η επιλογή «συνέχεια» με 60%, ενώ με 30% η «περίπου 1 ώρα την ημέρα» .Τέλος ένα μικρό ποσοστό απάντησε πως δεν ακούει συχνά μουσική. (Από τους συμμετέχοντες, το 60% δήλωσε ότι παίζει κάποιο μουσικό όργανο.)

Όπως απεφάνθη, πάνω από τους μισούς ανακαλύπτουμε νέα τραγούδια μέσω του ραδιοφώνου, αναζητώντας στο διαδίκτυο κομμάτια που ακούμε και μας αρέσουν, ενώ επίσης μεγάλο ποσοστό παρακολουθεί τις νέες κυκλοφορίες καλλιτεχνών που ήδη γνωρίζει. Τέλος, κάποιοι ακολουθούμε κυρίως προτάσεις που μας κάνουν είτε γνωστοί μας είτε οι εφαρμογές από τις οποίες ακούμε μουσική.

Συμπεραίνουμε επίσης ότι συνήθως ακούμε μουσική κάνοντας άλλες δραστηριότητες ή εργασίες, ενώ σπάνια θα δώσουμε προσοχή σε αυτό που ακούμε.

Στην ερώτηση αν μας ενδιαφέρει να μαθαίνουμε την ιστορία των κομματιών που μας αρέσουν, το 70% απάντησε πως ναι, αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, το υπόλοιπο 30% ήταν μάλλον πιο ειλικρινές. Επιπλέον, ένα 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν είναι απαραίτητο να μπορείς να τραγουδήσεις εύκολα τον στίχο σε ένα κομμάτι, ενώ το 95% δήλωσε ότι ο στίχος δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο σε ένα τραγούδι, αλλά αναγνωρίζουν την αξία του και από άλλους παράγοντες.

Όσον αφορά τη μουσική σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών, το 80% απάντησε ότι πράγματι παρακολουθεί την σκηνή. 



Πώς φαντάζεστε τη μουσική στο μέλλον και πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί; Εδώ, η πιό συχνή απάντηση, έδειχνε απαισιοδοξία (“χαλια”) όσον αφορά την εξέλιξη της μουσικής. Αμέσως επόμενη πρόβλεψη είναι ότι το ηλεκτρονικό στοιχείο θα κυριαρχήσει απόλυτα. Κάποιοι φαίνονται αισιόδοξοι ενώ άλλοι αβέβαιοι και τέλος κάποιοι πιστεύουν πως έπεται μια επιστροφή σε παλαιότερες μελωδίες. Λάβαμε και κάποιες ξεχωριστές απαντήσεις, όμως, από ανθρώπους που πιστεύουν οτι δεν θα υπάρχει μουσική στο μέλλον ή οτι θα είναι εφήμερη.

Μιας και το θέμα μας είναι η σύγχρονη μουσική στην Ελλάδα προσπαθήσαμε να δώσουμε βάση στις σκέψεις των συμμετεχόντων πάνω σε αυτό το θέμα. Από το 22% που μας απάντησε οτι δεν ακούει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, οι περισσότεροι το δικαιολόγησαν λέγοντας οτι δεν τους αρέσει το είδος της μουσικής, οτι δεν τους ενδιαφέρει ή οτι ακούν παλαιότερα κομμάτια. Καταλαβαίνουμε οτι πολλοί μπορεί να προτιμούν μουσική μεγαλύτερων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, πιστεύουμε όμως οτι είναι καλό να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα συνεχώς και να έχουμε καινούργια ακούσματα, ακόμη και αν δεν βρούμε αυτό που περιμέναμε. Εν τέλει βγαίνουμε κερδισμένοι γιατί θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Γενικά, όμως, παρατηρούμε από τις απαντήσεις οτι πολλοί έχουν τη λανθασμένη άποψη οτι η σύγχρονη μουσική (όχι μόνο στην Ελλάδα), αποτελείται μόνο από rap και trap κομμάτια, με υβριστικούς και χωρίς κάποιο “βαθύτερο νόημα” στίχους. Είμαστε όμως εδώ για να σας διαψεύσουμε. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιους ανερχόμενους έλληνες καλλιτέχνες, που καλύπτουν τα περισσότερα μουσικά είδη. Σας προτείνουμε να "ρίξ'τε μια ματιά" στα κομμάτια τους ακόμα και αν δεν έχετε ξανακούσει παρόμοια μουσική. Να σημειωθεί οτι η κατάταξη στα είδη δεν είναι απόλυτη, καθώς αρκετοί απο τους μουσικούς αυτούς συνδυάζουν δύο ή και παραπάνω από τις κατηγορίες στις δημιουργίες τους.


Rock: Nightstalker

Hip-Hop: Κοινοί θνητοί

Pop: Danai Nielsen, Underhill West

Μίξη με παραδοσιακή: Βουκολική Διαταραχή, Thrax Punks 

Πανκ: Bazooka, MAZOHA                                       

Οργανικά κομμάτια: Once Upon A Winter, Angelos TP


Επίλογος και σκέψεις…

Θα θέλαμε να επισημάνουμε οτι κατά τη γνώμη μας,  οι απαντήσεις δεν ήταν απολύτως αληθείς, επειδή δεν συμπίπτουν με τις καθημερινές εμπειρίες. Επιπλέον πολλές απαντήσεις ήταν ασαφείς και συγκεκριμένα στην ερώτηση για το μέλλον της μουσικής, που πολλοί απάντησαν ‘“χάλια” χωρίς να καθορίζουν τι σημαίνει γι' αυτούς. Γι' αυτό δυσκολευτήκαμε στην κατανόησή τους και στο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.


Για την δημιουργία του ερωτηματολογίου και την προώθηση του, συνεργάστηκαν μαθητές γυμνασίου και Λυκείου. Την επεξεργασία των αποτελεσμάτων επιμελήθηκαν οι μαθητές Πετροπούλου Αγγελική, Παπαδόπουλους Χαράλαμπος, Καθηνιώτη Ολυμπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνέντευξη με τους Embargo και ο δίσκος τους High Seas!

  Η παρακάτω συνέντευξη έγινε στις 17 Δεκεμβρίου του 2023. Λόγω δικού μας λάθους δεν ανέβηκε τότε. Ζητάμε συγνώμη από το συγκρότημα και τους...