Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό!

           

Ο Νίκος Κυπουργός είναι ένας γνωστός Έλληνας μουσικοσυνθέτης, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Το έργο του περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια για θέατρο και κινηματογράφο. Με αφορμή, λοιπόν, το μουσικό φεστιβάλ ''Ξάνθη, πόλις ονείρων'' που διευθύνει και φέτος ο ίδιος, κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό.

 

Έχει τελειώσει τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Είχε ασχοληθεί όμως σε μικρότερη ηλικία με μαθήματα κιθάρας, πιάνου, θεωρίας...(μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, σύγχρονες τεχνικές και δωδεκάφθογγο σύστημα!!)

              

Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι σε μία σειρά εκπομπών  που εξερευνούσαν τη σύγχρονη μουσική, τη μουσική άλλων πολιτισμών και την  εξωανθρώπινη μουσική (1975-1974).Επίσης, από το 1977 που συμμετείχε στην μουσική σειρά εκπομπών ''Εδώ Λιλιπούπολη'' συνέθεσε πολλά από τα τραγούδια.

 

Εδώ Λιλιπούπολη (1977)
                                                                

Το 1979 πήρε υποτροφία του ιδρύματος Α.Ωνάση συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και σύνθεσης.

Τη δεκαετία του 80' δίδαξε σε ωδεία στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη φωνητική μουσική, την ορχηστρική μουσική, τη μουσική δωματίου και τη μουσική για χορό. Ξεκίνησε τότε και η σχέση του με τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο με την οποία βραβεύτηκε πολλές φορές αργότερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έγραψε επίσης και  μουσική για 55 ταινίες μεγάλου μήκους (πάλι, ελληνικές και ξένες!)

Έχει ασχοληθεί αρκετά με την σχέση των παιδιών με τη μουσική μέσω του ραδιοφώνου, του  θεάτρου, της δισκογραφίας και της εκπαίδευσης.

Όσον αφορά το φεστιβάλ ''πόλις ονείρων'', ο Νίκος Κυπουργός είναι υπεύθυνος για την ενορχήστρωση των κομματιών και την διεύθυνση από το 2015. Έχει αναφέρει σε  συνέντευξή του ότι θεωρεί τα μουσικά σχολεία ''τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην παιδεία''. Αναφέρει επίσης ότι ακούει τα πάντα, ''και τα καλά και την σαβούρα. Είμαι λάτρης των επιμειξιών στη μουσική''. Το θέμα στο φετινό φεστιβάλ, λοιπόν, είναι  ''όταν το σύγχρονο αγκαλιάζει το παραδοσιακό''.

 

Φεστιβάλ ‘’πόλις ονείρων’’ 2019
                                                        

Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στο αρχείο με τις φωτογραφίες, στην ιστοσελίδα του Νίκου Κυπουργού (nikoskypourgos.com) όπου υπάρχουν φωτογραφίες από διάφορες συνεργασίες του με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Διονύσης Σαββόπουλος και  άλλοι. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες από τις διάφορες συναυλίες (μαζί και του φεστιβάλ) και η αναλυτική δισκογραφία του.

Μάνος Χατζιδάκις-Νίκος Κυπουργός (1975)


Διονύσης Σαββόπουλος- Νίκος Κυπουργός (2014)

 

Δώρος  Δημοσθένους-Νίκος Κυπουργός  (2010)


πηγές :  wikipedia.org/wiki/Νίκος_Κυπουργός                          

             nikoskypourgos.com

             www.facebook.com/Nikos-Kypourgos

             www.kathimerini.gr  (συνέντευξη)

 

 

Από τις μαθήτριες Πετροπούλου Αγγελική και Καθηνιώτη Ολυμπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...