Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Συνέντευξη SKG Dub Alliance

 SGK DUB ALLIANCE











Οι SKG Dub Alliance είναι μια μπάντα από τη Θεσσαλονίκη. Η μουσική τους είναι ιδιαίτερη και το στυλ τους πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Την Πέμπτη 16/12 είχαμε την τύχη να συζητήσουμε μαζί με δύο μέλη τους και να μάθουμε ενδιαφέρον πληροφορίες τόσο για τη μπάντα όσο και για τους ίδιους.




-Από πού βγήκε το όνομα του συγκροτήματος;

(Δημήτρης):Λεγόμαστε SKG Dub Alliance το SKG είναι τα αρχικά του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, το Dub είναι η μουσική που παίζουμε και το Alliance είναι η συμμαχία που δημιουργήσαμε, γιατί ξεκινήσαμε και οι δύο ατομικά από άλλα project ο καθένας και κάναμε μια συμμαχία για να κάνουμε αυτό το συγκρότημα. Οπότε έτσι βγήκε το όνομα μας.


-Πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα και ποια ήταν η πρώτη πρόβα που είχατε ποτέ;

 (Δημήτρης): Η πρώτη πρόβα που είχαμε ποτέ ήταν το πρώτο λαιβ που κάναμε στην Κομοτηνή το 2012 ή 2013 και δεν ήταν πρόβα ήταν λάιβ κανονικό απλά βρεθήκαμε μια μέρα πριν και πήγαμε.


- Προέκυψε στην πορεία να ασχοληθείτε με την μουσική ή το θέλατε από παιδιά;

 (Γιώργος): Πιστεύω πως δεν ξυπνάς μια μέρα και αποφασίζεις να ασχοληθείς με την μουσική, είναι κάτι που βγαίνει πηγαία από μέσα σου, έχεις την ανάγκη να επικοινωνήσεις και σου δίνει μια κινητήρια δύναμη η μουσική. Καλά δεν τα λέω;

 (Δημήτρης): Ναι , απλά όσο μεγαλώνεις και αποκτάς ερεθίσματα εκεί σου ξυπνάει το άμα θέλεις να το προβάλεις αυτό ή όχι. Είναι τέρμα από μέσα σου άμα μπορείς να το αντιμετωπίσεις αυτό που έρχεται, γιατί βγαίνεις, εκτίθεσαι. Απο κει και πέρα αν μπορείς αυτό να το διαχειρίζεσαι, είναι ένα βήμα για να βγάλεις αυτά που σκέφτεσαι ως μουσικός. Είναι ένα μπαλάκι που το ρίχνεις σε μια κατηφόρα και δεν ξέρεις που θα σταματήσει.


- Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου όταν ξεκινήσατε;

 (Δημήτρης):`` WOW``. Αυτό. Ποιοί είστε και γιατί δεν σας ξέρουμε, και τί είναι αυτό που κάνατε, τί ακούμε, πού μπορούμε να το ξαναβρούμε; Μέχρι που τους είπαμε ότι καλώς ή κακώς σε αυτό που κάνουμε δεν έχουμε ανταγωνισμό, είμαστε μπαμπάδες σε ένα ψιλοπαγκόσμιο επίπεδο γιατί έχουμε πάρει πολλά στοιχεία από την κουλτούρα της ρέγκε γενικότερα, και έχουμε βάλει και το δικό μας το στίγμα. Γενικά εμείς χαρακτηριζόμαστε, τόσο από τις συναυλίες μας και όχι από τα κομμάτια, γιατί αν κάποιος ακούσει την μουσική μας απο το YouTube, χωρίς να έχει τα κατάλληλα εργαλεία, την ακούει λάθος, ενώ αμα την ακούσεις σε ένα λαιβ μας δεν μπορείς να μην χορέψεις, δεν μπορείς να μην κουνηθείς, δεν μπορείς να μην μπεις σε όλο αυτο το βαιμπ

 (Γιώργος): Ναι, βασικά το ηθικό δίδαγμα είναι, παιδιά, να μην ακούτε μουσική χωρίς μπάσο. Επενδύστε σε καλά ακουστικά. Να το νιώθεις.


-Πώς αντιμετωπίζατε τα αρνητικά σχόλια τότε και πως τώρα;

 (Δημήτρης): Δεν είχαμε ποτέ.

 (Γιώργος): Είχαμε ένα αρνητικό σχόλιο στο χάος που λέγεται ίντερνετ, αλλά ο τύπος είχε μπερδευτεί. Είχαμε ανεβάσει ένα ρεμίξ, το οποίο είχε φωνητικά από έναν Άγγλο και λέει “ Τι είναι αυτά, έχει χαλάσει o MC, τι vocals είναι αυτά, δεν μαρέρουν”. Άρα δεν είχαμε ποτέ.


- Πώς σας επηρέασε η πανδημία; 

 (Δημήτρης): Ήταν κάτι πολύ άσχημο για εμάς, γενικότερα εμάς μας νοιάζει να κάνουμε κατα γράμμα αυτό που λέμε. Εμείς αυτοαποκαλούμαστε foundation makers. Foundation makers λέγονται αυτοί που βάζουν τα θεμέλια που κάνουμε. Οπότε καθόμαστε πολύ προσεκτικά να ` μαγειρέψουμε` την καλύτερη συνταγή, το καλύτερο φαγητό, και περιμεναμε τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουμε μια περιοδεία, για να μπορέσουμε να εξαπλώσουμε αυτό το πράγμα σε όλο τον κόσμο. Είχαμε κανονίσει μια πολύ μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μόλις κατεβήκαμε στην Αθήνα, μπήκαμε σε καραντίνα και έτσι, μας γκρεμίζει όλη την περιοδεία, Γιατί όλα είναι στον αέρα, δεν ξέρεις τι θα κάνεις. Και δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι εκατομμύρια μουσικοί που βίωσαν όλο αυτό το πράγμα.

 (Γιώργος): Και ένα παραπάνω για τους μουσικούς οι οποίοι κάνουν συστηματικά λαιβς, οι οποίοι κλείστηκαν μέσα, η ψυχολογία τους ήταν ένα τεράστιο θέμα, πέρα από το οικονομικό. Αλλά σκέψου, κάθε βδομάδα να είσαι μπροστά σε 1000 άτομα, και μετά να κάνεις έναν χρόνο να βγεις από το σπίτι.

 (Δημήτρης): Όπως και το οικονομικό έτσι; Όταν όλα σου τα έξοδα βασίζονται στην μουσική, είναι αρκετά δύσκολο να ανταπεξέλθεις. Το κράτος επίσης δεν βοήθησε κανέναν μουσικό, κανέναν ηχολήπτη κανέναν σκηνοθέτη. Γενικά στον χώρο του θεάματος δεν βοηθήθηκε κανένας. 






- Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα και γιατί;

 (Δημήτρης): Μελομακάρονα γιατί ο κουραμπιές κολλάει στον ουρανίσκο και σου σπάει τα νεύρα.

 (Γιώργος): Κουραμπιές γιατί κάθε φορά που τρως ένα κομμάτι πρέπει να προσέχεις μην πάρεις ανάσα και καταπιείς την άχνη και πνιγείς.


- Ποιός καλλιτέχνης σας επηρέασε παραπάνω στο είδος σας;

 (Γιώργος): Μας επηρέασαν είδη μουσικής. Μας επηρέασε η αγγλική Ντάμπ, η γαλλική Ντάμπ, γενικά οι βάσεις αυτών των ειδών, οι ανατολίτικες μουσικές μας επηρέασαν πολύ

 (Δημήτρης): Γενικά ο Γιώργος, έχει επιρροές από Αγγλία και από Τζαμάικα, και ότι έχουν προωθήσει αυτοί και τα έχει αναλύσει πέρνοντας τα καλύτερα στοιχεία τους. Αυτό φτιάχνει την μοναδικότητα μας, ότι δεν έχει αντιγράψει ο Γιώργος κάτι. Βάλαμε ένα μοναδικό στοιχείο μέσα, και το κάναμε δικό μας. Τώρα αυτό που κάναμε έμείς, ήταν να προσεγγίσουμε αυτούς που θαυμάζαμε μικροί, Δηλαδή σε 3 χρόνια λειτουργίας μας ως συγκρότημα, συνεργαστήκαμε με καλλιτέχνες που έχουν πάρει γκράμι. Όπως επίσης συνεργαστήκαμε καί με τον Skarra Mucci. Με όλους αυτούς είμαστε τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά.


- Θέλουμε να περιγράψετε ο ένας τον άλλον με μια λέξη

 (Γιώργος): Βόμβοκλαρτ.

 (Δημήτρης): Σκοτεινός.


- Αν θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με ένα άλλο είδος μουσικής, ποιο θα ήταν;

 (Και οι δύο): Το ντριλ


-Υπήρξε κάποια στιγμή που να στεφτήκατε ότι θέλετε να τα παρατήσετε;

 (Δημήτρης): Υπήρχαν πάρα πολλές στιγμές, αλλά όταν γυρνάς πίσω και βλέπεις τι έχεις κάνει, δεν μπορείς να τα παρατήσεις. Δεν σου επιτρέπεται.


- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

 (Γιώργος): Να κάνουμε πολύ μουσική.

 (Δημήτρης): Θα προχωρήσουμε τώρα σε πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με μερτς και βινύλια. Ετοιμάζουμε καινούργιο βίντεο κλιπ,καινούργιες παραγωγές, καινούργιους δίσκους,άλμπουμ και καινούργια περιοδεία. Και στο εξωτερικό, αν όλα παν καλά.


- Μια συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που τώρα αρχίζει να ασχολείτε με την μουσική;

 (Γιώργος): Να έχεις τριβή με αυτό το πράγμα και μην το παρατάς

 (Δημήτρης): Όταν αρχίζεις να ασχολείσαι με μία κουλτούρα, πρέπει να έχεις όλες τις ιστορικές γνώσεις, πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που κάνεις και γιατί το κάνεις.



Τη συνέντευξη πήραν οι μαθήτριες: Δέσποινα Μαντά, Ανδρονίκη Βότση και Άλκηστις Παπαναστασίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...