Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Η μουσική δεν μπήκε καραντίνα το '21

 Κάθε χρόνο η ποικιλία και το εύρος της ελληνικής μουσικής σκηνής με εκπλήσσει ευχάριστα. Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά με αρκετή απομόνωση και κατά συνέπεια, αρκετή μουσική. Το παρελθόν έτος όμως και οι συνθήκες που επικρατούσαν αποτέλεσαν το έναυσμα για να έρθω κοντά με πληθώρα νέων ακουσμάτων τα οποία και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας. Έτσι λοιπόν κατέληξα σχεδόν σε 10 καλλιτέχνες. 

Cortés

Ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης που προσωπικά με συνοδεύει σε πολλές φάσεις της ζωής μου από όταν τον γνώρισα. Οι δίσκοι που έχει έκδοση προς το παρόν με διάστημα μεταξύ τους 5 χρόνια θα μπορούσαν να είχαν βγει από διαφορετικό καλλιτέχνη. Ο πρώτος ακολουθεί πιο ψυχεδελικά μονοπάτια ενώ ο δεύτερος είναι ένας καλοφτιαγμένος ειρωνικός κατά βάση ραπ δίσκος. Θα έλεγα ότι ο Cortes κάνει βουτιά στον συναισθηματικό κόσμο πρωτίστως τον δικό του και σε δεύτερη φάση των ακροατών. Απολαύστε! 

1ος Δίσκος

Πείραμα-Λάστλάιν Πρότζεκττ 221


2ος Δίσκος
ΔΕΝ-Β1




Sedatophobia

Πρόκειται για μια σύγχρονη "κομπανία" ράπερ με έντονο το σαρκαστικό αλλά και το πολιτικό στοιχείο. Δεν περιορίζονται σε κοινωνικές νόρμες ενώ το κάθε μέλος τους δίνει τον δικό του χαρακτήρα στα τραγούδια. Η ποικιλία των τραγουδιών συνοδεύεται και από έναν τεράστιο αριθμό κομματιών που έχουν εκδόσει. Στα live η ενέργεια τους διαχέεται σε όλο το χώρο και ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις των ακροατών! Δυστυχώς θα βάλω ένα μόνο από τα πολλά τραγούδια τους!


 Σαρδάμ-Όσα χάσαμε στις φλόγες 




Capetté

Ο Capette είναι μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία με πολύ ενδιαφέρον σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Τα κομμάτια του ακολουθούν τον "χτύπο" του phychedelic techno ενώ το κοινωνικό περιεχόμενο τους αναδύεται διακριτικά στην επιφάνεια. Εγώ πάντως έχω κολλήσει με τα κομμάτια του!


Φιλέτο Μοσχάρι




Libys

Όταν "έπεσα" τυχαία σε ένα από τα κομμάτια του ένιωσα ότι το σύμπαν συνωμότησε με σκοπό να ακούω την πιο γλυκιά μουσικούλα! Οι ήχοι που ακολουθεί θυμίζουν συνήθως μπαλάντα ενώ δεν λείπουν και τα πιο psychedelic κομμάτια του (όπως το "18 χρόνων για πάντα"). (Υ.Γ. Ένας ακόμη λόγος που με ενθουσίασε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι και το video clip από την Σαμοθράκη!) 


Τσιγάρα




Sponty & Jaul

Δύο ραπερ που θα μπορούσες να τους βάλεις μαζί αφού σχεδόν σε όλα τα live εμφανίζονται διαδοχικά ή και μαζί. Με σκληρό στίχο στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα της εποχής μας και δίνουν νέα δυναμική στους κοινωνικούς αγώνες. Διαπίστωσα την δυναμική τους όταν στο live τους είδα τον μπροστινό μου να τραγουδάει και να δακρύζει! 


Manga - Sponty & Jaul 



 Sponty-Αγκίδες


Jaul-1999





Σκιαδαρέσες

Δύο αδερφές από την Αθήνα οι οποίες μεγάλωσαν μέσα στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας γράφουν την δική τους μουσική. Τα τραγούδια τους είναι πολυδιάστατα με ιδιαίτερα ευρηματικό χιούμορ αλλά και έντονα συναισθηματικές συγκινήσεις. Θα λέγαμε ότι ακολουθούν τους ρυθμούς του έντεχνου με κάποια στοιχεία indie καθώς και μπαλάντας. Πάντως είναι αναμφισβήτητο ότι ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν ιδιαίτερα γύρο από τις φωτιές στην παραλία και όχι μόνο!


Καριμπού




Ηχοτόπια

Ένα συγκρότημα από την πρωτεύουσα που δίνει μια εξαιρετική αισθητική στην ηλεκτρονική μουσική και της επιτρέπει να διακυμαίνεται στην κλίμακα της δυναμικής από έξτρα chill έως έξτρα motivating. Σημείωση : συνοδεύει εξαιρετικά το διάβασμα στον ΟΑΣΘ!


Βόλτα 




Τριβόλια

Κρίμα που έχουν μόνο ένα τραγούδι ακόμη. Τρία μάλλον παιδιά για τα οποία δεν έχουμε πληροφορίες ακόμη, που η μουσική και ο στίχος τους ξεφεύγει από τα τετριμμένα και δίνει φρέσκια πνοή με έντονο χιούμορ. Εγώ πάντως το έχω ξυπνητήρι το τραγουδάκι τους εδώ και καιρό! 


τρικουβερτο γλεντι




Stresscode project

Σε electronic techno ρυθμούς κινείται το συγκεκριμένο σχήμα και θα έλεγα με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο κι εδώ οι πληροφορίες για τις δημιουργούς είναι ανύπαρκτες.

Λύσσα




Παιδί τραύμα

Ίσως θα λέγαμε παιδί θαύμα. Ο καλλιτέχνης αυτός ξεκίνησε από την Πάτρα ως ένα παιδί με τεράστια αγάπη για την μουσική. Σήμερα τα τραγούδια του με το ιδιαίτερο ύφος τους αποτελούν το έναυσμα για την εκδήλωση ποικίλων συναισθημάτων!

Το φόρεμα




Και κάπως έτσι εντελώς περιληπτικά, χωρίς πολλά λόγια αλλά με πολύ μουσική, ανέφερα τους μισούς καλλιτέχνες από αυτούς που θα ήθελα να συμπεριλάβω. Η ελληνική μουσική σκηνή όπως προανέφερα είναι τεράστια και σε ανύποπτο χρόνο ''σκάνε'' μπροστά σου απίστευτα κομμάτια και ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Επιφυλάσσομαι και για επόμενο άρθρο που θα περιλαμβάνει τους υπόλοιπους μισούς. 

Καλή Ακρόαση ! 


 Επιμέλεια : Δανάη Βαλσαμίδη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...