Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Δυο κουβέντες με τους Thrax Punks

Αρχικά πότε δημιουργήθηκε η μπάντα,πώς γνωριστήκατε;

Βάϊος:Το 2010,σαν σχήμα,αλλά παίζουμε από το 2006 μαζί με τον Γιώργο.

Γιώργος:Αρχίσαμε οι δυο μας πρώτα,το νταούλι με την γκάιντα.Βέβαια εγώ που παίζω νταούλι παίζω και λύρα,οι βασικοί ήμασταν εγώ και ο Βάϊος.Ξεκινήσαμε το 2006 αλλά γνωριζόμασταν από το 2004 και το 2010 αναγκαστήκαμε να βγάλουμε ένα όνομα.Γνωρίσαμε τον Πάνο το 2015 και από τότε είμαστε τρίο,έχοντας και έναν ηχολήπτη ο οποίος παίζει...κονσόλα.

Είχατε σχέση με την παράδοση από μικρή ηλικία;

Βάϊος:Ο παππούς μου παίζει κι αυτός γκάιντα,οπότε έμαθα από αυτόν.Το ίδιο και ο Γιώργος,στο περιβάλλον του έπαιζαν παραδοσιακή μουσική.Γενικώς,στην επαρχία είναι πιο εύκολο να βρίσκεσαι κοντά στην παράδοση οπότε όλοι,λίγο πολύ,ακούγαμε παραδοσιακά.Τώρα και εμείς εξαιτίας του σχολείου,από κασέτες,cd,το ίντερνετ και λοιπά,ακούγαμε κι άλλα είδη μουσικής όπως pop,rock,metal.Είχαμε μεγάλη επιρροή από τα παραδοσιακά,δε μπορώ να σου πω "από τότε άρχισα να ακούω παραδοσιακά".Νιώθω πως από τότε που γεννήθηκα είχα αυτόν τον ήχο στο DNA μου.

Τον Νοέμβρη βγήκε ο καινούριος σας δίσκος.Τι απήχηση είχε από τον κόσμο;

Γιώργος:Νομίζουμε πώς άρεσε.Το θέμα είναι πως ήταν μια δοκιμασμένη συνταγή το άλμπουμ γιατί είναι ουσιαστικά μία playlist που παίζαμε σε συναυλίες πριν 2-3 χρόνια.Το είχαμε δοκιμάσει ήδη live στον κόσμο.

Βάϊος:Το πείραμα είχε γίνει ζωντανά και μετά καταγράφηκε σε δίσκο.Έχει μεγάλη αποδοχή και βλέπουμε τα νούμερα και την ανταπόκριση του κόσμου,πάει καλά,είμαστε ευχαριστημένοι.

Πάνος:Και μόνο που παιδιά από Μουσικό Σχολείο μας φωνάζουν για συνέντευξη και ακούνε την μουσική μας για εμάς είναι υπέρ αρκετό.

[...]

Γιώργος:Δεν παίζουμε με τις έννοιες,δε κολλάμε σε αυτές.Η μουσική δεν έχει όρια και δεν χρειάζονται οι ταμπέλες.Δεν μπορούμε να πούμε πως παίζουμε πάντα punk,αλλά αυτό που κάνουμε είναι έξω από τα σύνορα και τα όρια της παράδοσης.

Πάνος:Η μουσική είναι μέσο επικοινωνίας.

Βάϊος:Τα είδη μουσικής,rock,punk,εφευρέθηκαν από τους μουσικούς για να εξηγήσουν στον κόσμο περί τίνος πρόκειται η μουσική τους παρά για να δημιουργήσουν οπαδούς γι αυτό το είδος.Δηλαδή αν κάποιος είναι metalας είναι σαν να λέει όπως ακούει αυτό και τίποτα άλλο,το οποίο δεν ισχύει.Λεγόμαστε Thrax Punks και όταν το ακούσει κάποιος αυτό θα πει "έχει παράδοση με punk και λίγο metal".Ο άλλος κατάλαβε λίγο τι μπορεί να ακούσει,και αυτό.Από εκεί και πέρα το τι παίζουμε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Γιώργος:Θα μπορούσαμε να βαφτίσουμε τα δικά μας punkιότικα..

Υπήρξε στιγμή που είπατε "..ας το παρατήσουμε,δεν πάει άλλο";

Γιώργος:Πολλές φορές,μάλιστα το κάναμε μια φορά.Δεν μέναμε ποτέ στην ίδια πόλη,μπορεί να είμαστε από την Ορεστιάδα εγώ και ο Βάϊος και ο Πάνος από την Αλεξανδρούπολη αλλά μέναμε σε διαφορετικές πόλεις,σπουδάζαμε αλλού και βρισκόμασταν στις γιορτές,Χριστούγεννα,Πάσχα και καλοκαίρι στην Ορεστιάδα.Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σταματήσεις να συνεργάζεσαι σε κάποιον.

Βάϊος:Ο καθένας μπορεί να έχει άλλους στόχους στο μυαλό του.Ο ένας ίσως θέλει να έχει ένα συγκρότημα για να περιοδεύει και ενδεχομένως να επιβιώνει από αυτό,να συναντά κόσμο και να ταξιδεύει αλλά ο άλλος μπορεί να θεωρεί πως η μουσική είναι το χόμπι του και να θέλει μια σταθερή ζωή και ρουτίνα και να ταξιδεύει μια στο τόσο.Ή να μην θέλει να ανακατεύει τα οικονομικά και την μουσική.

Γιώργος:Εκτός αυτού,διανύουμε μια εποχή που δεν είναι εύκολο να επιβιώσεις μόνο ως μουσικός,πρέπει να συνδυάσεις κι άλλα πράγματα.Δεν είμαστε μόνο μουσικοί,είμαστε και περίεργοι χαρακτήρες.Μουσική,άντε παίζουμε μαζί,μετά τι;Στο αμάξι,στο ξενοδοχείο,στον δρόμο..ο ένας θέλει να φάει μπανάνα ο άλλος γαλακτομπούρεκο.

Πάνος:Αδέρφια έχετε;[...]Είναι πάνω-κάτω το ίδιο με αδέρφια κοντά στην ηλικία σου,πέφτουν πάντα μάπες.Εμείς μπαίνουμε σε μία διαδικασία να κοιμόμαστε μαζί,να ξυπνάμε μαζί,να τρώμε μαζί,είναι πολύ οικογενειακό το κλίμα...

Βάϊος:Βγαίνουν μπροστά τα χειρότερα σημεία του χαρακτήρα του καθενός και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.Το πιο δύσκολο κομμάτι σε ένα συγκρότημα δεν είναι η μουσική ούτε το να προβάρεις,το πιο δύσκολο είναι να μπορείς να συνυπάρχεις με τους άλλους.Όχι μόνο στην μουσική,γενικά στην ζωή,σε ό,τι και να κάνεις.

Έχετε σκοπό να γράψετε δικά σας κομμάτια;

Γιώργος:Έχουμε ήδη γράψει,κάποια είναι μόνο οργανικά αλλά υπάρχουν και με στίχους,απλά τα παίζουμε μόνο στις συναυλίες μας,δεν έχουν κυκλοφορήσει.Αν αντέξουμε ο ένας τον άλλον για καιρό ακόμα θα βγάλουμε δίσκο με τα δικά μας τραγούδια.

Πώς πηγαίνει το tour σας μέχρι στιγμής;

Βάϊος:Παίξαμε Θεσσαλονίκη,Αλεξανδρούπολη και σήμερα εδώ,Κομοτηνή,ήταν και οι δύο sold out.Όπου παίζουμε περνάμε καλά,είναι πολύ ωραία φάση,έρχονται πολλά άτομα,πάει καλά.

Γιώργος;Αγοράζουν κάποιοι στο τέλος για να θυμούνται αυτή τη στιγμή,και για να μας στηρίξουν,κάποια κονκάρδα ή μπλουζάκια κάτι το οποίο μας χαροποιεί πολύ.Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ συγκινητική και δυνατή.Εξάλλου κάπως πρέπει να επιβιώσουμε.

Βάϊος:Εγώ με τον Πάνο είμαστε καθαρά μουσικοί...με αυτό πεινάμε.Μας ρωτάνε "από αυτό επιβιώνετε,από αυτό τρώτε;Από την μουσική;' και λέμε "όχι...από αυτό πεινάμε...".

Θέλετε να χαρακτηρίσετε ο ένας τον άλλον;

Βάϊος:Ο Γιώργης είναι το καλό παιδί,επικοινωνιακός,μας συντονίζει και δημιουργεί πολύ καλή ενέργεια.Έχει μια τάση να κεντρίζει πολύ κόσμο,να τον γνωρίζει πολύς κόσμος,σε αυτά είναι πρώτος.Ο Μάρκος,ο ηχολήπτης μας,είναι πολύ ήρεμος και ο συνδετικός μας κρίκος.Αν ξεφύγει η κατάσταση,ο Μάρκος θα είναι εκεί για να δαμάσει τα πνεύματα και να μας ηρεμήσει.Εγώ και Πάνος είμαστε πιο νευρικοί και ατίθασοι,μιλάω πολύ απότομα,ο Πάνος γκρινιάζει αλλά έχει πάντα πολύ καλές ιδέες για την μπάντα.

Πάνος:...ο Βάϊος θα πιάσει την γκάιντα θα αρχίσει να την ψειρίζει και θα βάλει πολύ ωραία εφέ.Γενικά μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.

Βάϊος:Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι "χάνεις".Όπως με όλες τις σχέσεις.

Θα αλλάζατε κάτι από το παρελθόν,υπήρξε κάποιο λάθος;

Βάϊος:Πραγματικά,έχουμε σκεφτεί πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε αλλά εν τέλη,όταν περνάει ο καιρός,ξέρω πως ορθά έγινε το λάθος που έγινε.Η πιο στραβή του κόσμου να γίνει θα βγάλει πάντα σε καλό γιατί πλέον έχεις εμπειρία,την πάτησες και ξέρεις πως είναι οπότε δεν θα την ξαναπατήσεις.Είμαστε σε μια κατάσταση που είμαστε καλά έχοντας κάνει αρκετά λάθη,άρα καλώς τα κάναμε.Παραδειγματιζόμαστε από αυτά και συνεχίζουμε.Δεν μετανιώνω για τίποτα.Ό.τι έχει συμβεί,έχει συμβεί.Πολλά θα μπορούσαμε να τα κάνουμε με διαφορετικό τρόπο αλλά κατά πάσα πιθανότητα να χάναμε κάτι πολύ μεγάλο


-Μαρίνα Ταουσανίδου
-Μαρία Ευφραιμίδου

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...