Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Οι μελωδίες της κρίσης



 Ποιός θα περίμενε να υπάρχουν τόσοι Έλληνες καλλιτέχνες σε μια τέτοια εποχή, κι όμως διαψευσθήκαμε. Εδώ έχουμε τρία συγκροτήματα, το καθένα με διαφορετική μουσική, όμως και τα τρία πολύ ενδιαφέροντα και αρκέτα ξεχωριστά. Επιλέξαμε συγκροτήματα από τρείς διαφορετικές περιοχές: Θεσσαλονίκη, Βόλο-Αθήνα και Κομοτηνή, ας τα αναλύσουμε όμως λίγο παραπάνω.


The sailing tomatoes 

 Οι The sailing tomatoes είναι ένα συγκρότημα που συστάθηκε το 2010, ξεκίνησε από τους Γιώργο Μουτουκιά και Πέτρο Αναγνωστόπουλο, δύο παιδικοί φίλοι που είχαν όνειρο να ταξιδεύουν και να παίζουν μουσική. Σιγά σιγά, μέσα από τα ταξίδια τους γνωρίζουν άλλους τέσσερις ανθρώπους που έμελλε να γίνουν σταθερά μέλη της μπάντας. Η μουσική τους έχει επιρροές από διάφορα είδη όπως σουίνγκ, ρεμπέτικο, balkan, ρετρό και όχι μόνο. Στα έργα τους άλλοτε χρησιμοποιούν στίχο και άλλοτε όχι. Τους Sailing Tomatoes δεν είναι δύσκολο να τους συναντήσετε, το μόνο που χρειάζετε να κάνετε είναι μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Μέλη

Giorgos Moutoukias - Bouzouki, Mandoline
Filippos Seinkman - Guitar, Backing Vocals
Vangelis Domanos - Drums, Percussion
Petros Anagnostopoulos - Accordion
Vangelis Karalis - Violin
Orfeas Kappa - Clarinet
Kostas Vasiloudis - Lead Vocals
Past Members:
Denis Dowling - Lead Vocals, Percussion



Γνώμες 
  • Μου άρεσε πολύ η μελωδία τους. Η μουσική τους νοσταλγική, φερμένη από άλλες εποχές . Μου θύμησε μουσική από τους βρεγμένους δρόμους της Μονμάρτρης, σε ταξιδεύει σ' ένα τοπίο μελαγχολικό με συννεφιασμένο ουρανό. Σου βγάζει μνήμες ξεχασμένες.
  • Η μουσική τους μου θυμίζει κάτι, αλλα δεν ξέρω τι, μάλλον είναι πολύ οικείο το άκουσμα, μιλά κατευθείαν στην ψυχή του ακροατή.
  • Είχα την τύχη να τους ακούσω και από κοντά, η μουσική τους δεν είχε απολύτως καμία διαφορά από το CD αλλά αυτό που με κέρδισε περισσότερο σε αυτήν την συναυλία ήταν η σκηνική παρουσία τους, θεατρικοί και μεταδοτικοί .
  • Ξεχωριστός ήχος, εξαιρετικός στίχος, σκληρός, μοναδική φωνή και μου αρέσει που συνδιάζουν πολλά όργανα μαζί .
Interview  


1)Ποιοι είστε; (Ποιός είναι ποιός, Τι ιδιότητα έχει ο καθένας στο group;)


-Είμαστε οι Γιώργος Μουτούκιας (μπουζούκι , μαντολίνο) Θόδωρος Μουτούκιας (μπάσο), Φίλιππος Σέινκμαν (κιθάρα), Πέτρος Αναγνωστόπουλος (ακορντεόν), Βαγγέλης Δόμανος (ντραμς, κρουστά), Κώστας Βασιλούδης (φωνητικά) και Ορφέας Κάππα (κλαρινέτο).


2)Πώς συστάθηκε το συγκρότημα; Πώς προέκυψε η ονομασία του;

-Κάποιοι από μας ξεκίνησαν να παίζουνε δρόμο στα νησιά, κυρίως διασκευές, τα υπόλοιπα μέλη ακολούθησαν στην πορεία. Είδαμε πως υπάρχει ενδιαφέρον σ’αυτό το σχήμα, καλό προσωπικό υλικό και όμοια συνθετική αισθητική, οπότε το στηρίξαμε. Το όνομα προέκυψε από ένα αστείο και έμεινε.

3)Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές που σας ώθησαν να δημιουργήσετε την δική σας μουσική;

-Μεγαλώσαμε ο καθένας με τα δικά του προσωπικά αγαπημένα, που λίγο-πολύ είναι  στην ίδια γειτονιά. Το δυνατό ελληνικό ροκ των περασμένων δεακαετιών, οι συνθέσεις του Χατζιδάκι, η παράδοση, το ρεμπέτικο. Οι καλλιτέχνες που μας επηρέασαν άμεσα είναι ατέλειωτοι, από κάθε γωνιά του κόσμου. Για κάποιον προσεκτικό ακροατή είναι αρκετά εμφανές.

4)Φοβάστε τη μέρα που ίσως δεν θα μπορείτε να γράψετε κάτι που σας ικανοποιεί; Πώς πιστεύετε πως θα διαχειριστείτε ένα ενδεχόμενο καλλιτεχνικού «μουδιάσματός»;


-Προσεγγίζουμε τη μουσική με αγάπη οπότε δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε πως θα μας απογοητεύσει. Οι μη παραγωγικές περίοδοι είναι φυσιολογικές, είναι και αυτές μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία.



5)Σε μια εποχή όπου τα Μ.Μ.Ε. προβάλλουν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, πώς ένας καλλιτέχνης ή ένα νέο συγκρότημα επικοινωνεί την δουλειά του;
-Μέσω του ίντερνετ, και από στόμα σε στόμα. Τα μέσα είχανε από πάντα τον τρόπο τους να προβάλουν το πιο προσοδοφόρο προϊόν πάρα τον πιο άξιο καλλιτέχνη. Γίνεται πιο αργά και είναι πολύ πιο κουραστικό, μα μ’αυτό τον τρόπο ο καλλιτέχνης καθορίζει την εικόνα του και όχι ανάποδα.



6)Ποια είναι τα συναισθήματα σας απέναντι στην ελληνική κοινωνία; Ποια στοιχεία διακρίνετε σε αυτή;
-Σίγουρα δεν είναι εύκολα, μα προσπαθούμε να διοχετεύουμε τα αρνητικά συναισθήματα στο στόχο μας παρά να αναλωνόμαστε σε αυτά. Προσαρμοζόμαστε. Είναι και αυτή μια κοινωνία, δεν είναι η χειρότερη, δεν είναι σίγουρα η καλύτερη, μα εδώ είμαστε και δε λέμε να φύγουμε.


7)Πως επιβιώνει ένας μουσικός στην Ελλάδα της κρίσης και ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε έναν νέο άνθρωπο που τώρα αρχίζει να περπατά τον δρόμο της μουσική του καριέρας;


-Κάνοντας αυτό που κάνει όσο καλύτερα μπορεί, όπως όλοι. Να χει τα μάτια του ανοικτά, να μάθει να γελά και να προσέχει ποιος θα τον πάρει οτοστόπ.



Song :

site : 
facebook :






Bazooka 

 Οι Βazooka ξεκίνησαν να παίζουν, σαν παρέα στον Βόλο το 2008 ενώ πλέον έχουν έδρα την Αθήνα . Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους punk όμως αν κάποιος ακούσει προσεκτικά τα κομμάτια τους θα διακρίνει διάφορα μουσικά είδη τα οποία περιστρέφονται γύρω από αυτό. Αυτοί προτιμούν να αυτοαποκαλούνται .. Bazooka ! Έχουν κάνει live τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όπως σε Γαλλία , Αμερική κ.α . Πέντε νέα, λοιπόν, παιδιά με τρέλα και αγάπη για αυτό που κάνουν γεμίζουν τις ψυχές μας με μελωδία και στίχους .

Μέλη 
Xanthos Papanikolau 
John Vulgaris 
Bill Zelepis 
Aris Rammos 
Panos Papanikolau 

Γνώμες 
  • Καταπληκτική μουσική και άκρως ευαισθητοποιημένος στίχος, λάτρεψα τα ξεσπάσματα του τραγουδιστή . 
  • Περίμενα οτι λόγω της χρήσης της ελληνικής γλώσσας θα ξένιζε στους ακροατές, παρόλα αυτά εξεπλάγην θετικά, ο στίχος είναι απόλυτα εναρμονισμένος με την μουσική.
  • Μου θυμίζει ροκ-πανκ της δεκαετίας του 70', δυνατό συγκρότημα. Σε παρακινεί να χορέψεις.
  • Ενθουσιάστηκα από το γεγονός οτι τα κομμάτια τους είναι ταυτόχρονα και μελωδικά και σκληρά, επίσης έχουν αρκετή ένταση αλλά όχι ενοχλητική .
Interview   




1)Ποιοι είστε; (Ποιός είναι ποιός, Τι ιδιότητα έχει ο καθένας στο group;)

-Είμαστε οι Ξάνθος Παπανικολάου ( Φωνή, Κιθάρα ), Βασίλης Τζελέπης ( Κιθάρα ), Γιάννης Βούλγαρης (Ντραμς), Πάνος Παπανικολάου (Ντράμς, Πλήκτρα) , Άρης Ράμμος (Μπάσο)


2)Πώς συστάθηκε το συγκρότημα; Πώς προέκυψε η ονομασία του;

-Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2008 στο Βόλο. Όταν είμασταν πιτσιρίκια είχαμε δύο συγκροτήματα τους Muddy King και τους Flobs. Και γενικά κάναμε πολύ παρέα μεταξύ μας. Ήμασταν κάπως στο δικό μας κόσμο. Κάποια στιγμή λόγω συγκυριών τα συγκροτήματα αυτά διαλύθηκαν και από κοινού οι δύο μπάντες σχηματίσαμε τους Bazooka. Το όνομα προέρχεται από το κομμάτι των Big Black, Bazooka Joe.


3)Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές που σας ώθησαν να δημιουργήσετε την δική σας μουσική;

-Sonic Youth, Nirvana, Wipers, Melvins, Stooges, Mudhoney


4)Φοβάστε τη μέρα που ίσως δεν θα μπορείτε να γράψετε κάτι που σας ικανοποιεί; Πώς πιστεύετε πώς θα διαχειριστείτε ένα ενδεχόμενο καλλιτεχνικού «μουδιάσματος»;

-Θα εξαρτηθεί. Φαντάζομαι πως αν για καιρό δεν γράφουμε πράγματα που να μας αρέσουν απλά θα το διαλύσουμε. Κατά τα άλλα, στις πρόβες υπάρχουν στιγμές που δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Η έμπνευση δεν μπορεί να σε βρίσκει πάντα. Εμείς απλά κοιτάμε να παίζουμε και να είμαστε όσο γίνεται συνεπείς στις πρόβες μας και από εκεί και πέρα όλα γίνονται.


5)Σε μια εποχή όπου τα Μ.Μ.Ε. προβάλλουν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, πώς ένας καλλιτέχνης ή ένα νέο συγκρότημα επικοινωνεί την δουλειά του;

-Κυρίως μέσω των live και του internet οπού ο καθένας μπορεί να προβάλει τη δουλειά του όπως του αρέσει. Από εκεί και πέρα, είναι τα περιοδικά, το ράδιο ή η τηλεόραση που συνήθως όμως αργούν πολύ να πάρουν χαμπάρι για το τι συμβαίνει.


6)Ποια είναι τα συναισθήματα σας απέναντι στην ελληνική κοινωνία; Ποια στοιχεία διακρίνετε σε αυτή;

-Μάλλον σαν κοινωνία είμαστε λίγο στα χαμένα και χωρίς κατεύθυνση αλλά μετά από μια δεκαετία κρίσης η πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα έχει δείξει ανθρώπινες ποιότητες και έχει αποδείξει ότι δεν αρκεί μια οικονομική κρίση για να μας κάνει απάνθρωπους.


7)Πως επιβιώνει ένας μουσικός στην Ελλάδα της κρίσης και ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε έναν νέο άνθρωπο που τώρα αρχίζει να περπατά τον δρόμο της μουσική του καριέρας;

-Οι μουσικοί, στον δικό μας ευρύτερο κύκλο, κάνουμε και άλλες δουλειές. Το θέμα είναι όσο μπορείς να μην κλέβεις χρόνο από το συγκρότημα. Ας πούμε, εμείς κάνουμε και τους Dj,τους δάσκαλους ντραμς και τους ηχολήπτες, αλλά δε θα χαλάσουμε το πρόγραμμα της μπάντας. Θα κάνουμε τις πρόβες κανονικά. Επίσης όταν είναι να κλείσουμε μία περιοδεία ή γενικότερα κάποιο live, η μπάντα έχει πάντα προτεραιότητα σε σχέση με τις άλλες μας δουλειές.  Είναι πολύ σημαντικό ο μουσικός να έχει συνέχεια σε αυτό που κάνει αν θέλει η δουλειά του να έχει κάποια αποτελέσματα. Κατά τα άλλα, για κάποιον που ξεκινάει τώρα, άμα έχει έρωτα και πραγματικό ενδιαφέρον για αυτό που κάνει δε χρειάζεται κάτι άλλο. Θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες όπως και σε όλες τις δουλειές, αλλά από τη στιγμή που αγαπάει αυτό που κάνει, οι δυσκολίες αυτές θα ξεπερνιούνται σχετικά εύκολα.


Song :

facebook :
https://www.facebook.com/bazookagreece/






Emerald 


 Οι Emerald είναι ένα συγκρότημα με καταγωγή την γειτονική μας πόλη, Κομοτηνή. Είναι μια πενταμελής μπάντα που παίζει κυρίως σε hard rock τρόπο, αλλα όχι μόνο . Ο δίσκος 'Stay on the track' αποτελεί την πρώτη ολοκληρομένη δουλειά της Κομοτηναίικης μπάντας . Οι Emerald λοιπόν, ως ένα κλασικό hard rock συγκρότημα, σέβεται το συγκεκριμένο είδος και προσπαθεί να το εξελείξει με τις μουσικές συνθέσεις του.

Μέλη

Γιώργος Ευφραιμίδης
Σαχίν Κουρου
Νίκος Σακίδης
Μπάμπης Συκάκης
Σταύρος Παυλίδης


Γνώμες
  • Γεμάτος ήχος , χωρίς άσκοπα διαλείμματα, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι ένα κλασικό ροκ συγκρότημα που όμως σέβεται το είδος το οποίο υπηρετεί .
  • Πολύ ζεστή η φωνή του τραγουδιστή, με έκανε να κολλήσω .
  • Το μόνο που θα ήθελα είναι να βρίσκομαι σε ένα live τους, με κέρδισε η έντασή τους .
  • Πολύ καλοί, δυνατό συγκρότημα, όμως θεωρώ ότι τους λείπει λίγο ''νεύρο''.

Interview  



1)Ποιοί είστε (ποιός είναι ποιός και οι ιδιότητες σας στο group);

-Σαχιν Κουρου - ντραμς, Μπαμπης Συκακης - Μπασο, Νικος Σακιδης - πληκτρα, Γιωργος Ευφραιμιδης - κιθαρα, Σταυρος Παυλιδης - φωνη 


2)Πως συστήθηκε το group και από πού προέκυψε η ονομασία του;


-Το γκρουπ δημιουργηθηκε στο τελος του 2012 απο μια πρωτοβουλία δικια μου (Γιωργος Ευφραιμιδης - Iorgos Buli Efremidis). Το ονομα προεκυψε τυχαια απο μια στιγμη ενος σιριαλ (Storybrook) οπου εμφανιζεται καποια στιγμη ενα μαγικο σμαραγδι. Μου αρεσε το πετραδι και ετσι ηρθε το ονομα ...

3)Πότε ήταν που αποφασίσατε να αφοσιωθείτε στην μουσική;


-Μεγαλη ιστορια ! Εγω ειμαι γεροντοροκας (!) - παιζω ενεργα απο το 1981, οι υπολοιποι εναι νεοι (30ρηδες)


4)Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές που σας ώθησαν στο να δημιουργήσετε της δική σας Μουσική;


-Rainbow, Uriah Heep, Pink Floyd, Deep Purple, Judas Priest, Thin Lizzy, Rory Gallagher, ZZ Top, AC/DC, γενικα ολες οι μελωδικες hard rock μπαντες. Ετσι και χαρακτηριζουμε την μουσικη μας : μελωδικο hard rock.


5)Πως ξεκινάτε να γράψετε ένα τραγούδι. Χρειάζεται να βρίσκεστε σε μια συγκεκριμένη συναισθηματική περίοδο ή είστε έτοιμοι να γράψετε παντού και για οποιαδήποτε θεμα;

-Μερικες φορες ειναι ευκολη υποθεση, καποιες αλλες φορες δεν βγαινει τιποτα. Γενικα ομως αμα παρει μπρος η 'μηχανη' βγαζουμε αποτελεσμα ! Δεν ειναι απολυτα τυχαιο, αλλα ουτε και καθε φορα πετιχαινουμε το επιθυμητο (για μας) αποτελεσμα. Το σιγουρο ειναι οτι πεφτει πολλη δουλεια !


6)Σας έχει τύχει κατά την διάρκεια μιας συνθέσεις να γράφετε μελωδία που να συμπίπτει με ένα άλλο τραγούδι που γνωρίζετε ή και δικό σας ακόμα;


-Κανα 2,3 φορες ναι. Αλλα το εντοπισαμε εγκαιρως. Πιστευω οτι συμβαινει σε πολλους αυτο.

 
Έχετε μήπως την φοβία πως μια μέρα δεν θα μπορείτε να γράψετε κάτι που να σας ικανοποιεί;
Ολα εχουν ενα τελος. Δεν θα το ελεγα φοβια και ουτε με προβληματιζει. Οσο παει !


6.5)Αν σας τύχαινε πως πιστεύετε πως θα το διαχειριζόσασταν;

-Ιδεα δεν εχω. Η μαλλον εχω μεγαλο εγωισμο επιδη πιστευω οτι παντα και καποιο ενδιαφερον (για μενα τουλαχιστον) θα εχουν αυτα που γραφω !


7)Σε μια εποχή όπου τα Μ.Μ.Ε. προβάλλουν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια,πως ένας καλλιτέχνης ή ένα νέο συγκρότημα επικοινωνεί την δουλειά του;


-Το ειδος που παιζουμε δεν ειναι πλεον εμπορικο (ειδικα στην Ελλαδα). Αρα χρειαζεται επιμονη και υπομονη (και πολλη δουλεια) για να καταφερουμε να προωθησουμε τα τραγουδια μας ετσι ωστε να φτασουν σε αυτους που θα τα εκτιμησουν. Στην πραξη - (οταν δεν υπαρχει το αντιστοιχο χρημα) YouTube, Facebook, Bandcamp, etc. Συναυλιες οπου και οποτε ειναι δυνατον και εχει ο Θεος ...



Song:


Επιμέλεια: Δανάη Βαλσαμίδη , Οδυσσέας Καραδέδος




1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή δουλειά, ειδικά με τις συνεντεύξεις όπου μαθαίνουμε πράγματα για τα γκρουπ και τις προσωπικότητες που τα αποτελούν. Και φυσικά διαπιστώνουμε πόσο πρόθυμοι είναι οι ίδιοι να μιλήσουν για τους εαυτούς τους και τη μουσική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...