Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Συνέντευξη με τους Mr Highway Band




  Οι Mr Highway Band είναι ένα συγκρότημα της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής με ξενόγλωσσο στίχο. Τους γνωρίσαμε λίγο πριν το προγραμματισμένο live τους στην Ξάνθη. Γεμάτοι ζωντάνια, απάντησαν στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν .

Πώς συστάθηκε το συγκρότημα; Πώς προέκυψε η ονομασία του;
Η ονομασία προέκυψε από ένα τραγούδι των Audioslave, το  Highway, το πήραμε εμείς, βάλαμε το Mr και στην συνέχεια βάλαμε και το Band. Δημιουργηθήκαμε το 2011, ξεκίνησα εγώ (Γιάννης) με τον Διονύση, από πιο παλιά, να παίζουμε μαζί. Έχουμε βάση την Αθήνα αν και σχεδόν κανείς δεν είναι Αθηναίος εκτός του Γρηγόρη.


Πότε ήταν η στιγμή που αποφασίσατε να αφοσιωθείτε στην μουσική;

(Δημήτρης):Μετά από ένα σημείο στην ζωή μου, αποφάσισα ότι δεν μπορώ να κάνω τόσο καλά όσο αυτό και ότι τίποτα δεν με ευχαριστεί περισσότερο από αυτό, οπότε αποφάσισα να το κυνηγήσω εξ' ολοκλήρου, δηλαδή τελειώνω με την μουσική σχολή στην οποία βρίσκομαι και ταυτόχρονα προσπαθώ να βρίσκω δουλειές γύρω από αυτό. Γενικά, είναι κάτι που θέλει πολύ αφοσίωση και σκληρή δουλειά.
Οι υπόλοιποι εκτός από τον Δημήτρη δεν είμαστε και τόσο αφοσιωμένοι, δεν είμαστε επαγγελματίες μουσικοί. Η μπάντα, είναι δευτερεύον πράγμα στη ζωή, όχι σε αξία, απλώς δεν είναι κύρια ασχολία μας. Αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στην μπάντα.

Κατά πόσο στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το "κυνηγήσεις";

Είναι πολύ δύσκολο για μια μπάντα του αγγλόφωνου τραγουδιού και της ανεξάρτητης σκηνής να κάνει καριέρα για πολλούς λόγους. Είναι μικρό το ακροατήριο, δεν είναι μία μουσική που την ακούει η μεγάλη μερίδα του κόσμου. Για να ζήσεις πρέπει να κάνεις και άλλα πράγματα σαν μουσικός. Για εμάς, είναι κλειδί που το έχουμε συνεννοηθεί μεταξύ μας ότι από αυτήν την μπάντα δεν πάμε να ζήσουμε κι αυτό γιατί είναι το χόμπι μας πάνω από όλα. Έχουμε φτιάξει μια υγιή σχέση γύρω απ'την μπάντα.

Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές που σας ώθησαν να δημιουργήσετε τη δική σας μουσική;

Όλη η δεκαετία του '60 και '70, αυτή ήταν η βάση μας. Αυτό είναι που ακούμε και οι πέντε.

Ποιό ήταν το μεγαλύτερο πράγμα που φοβηθήκατε στο ξεκίνημα σας και πώς καταφέρατε να το αντιμετωπίσετε;

Επειδή δεν το είδαμε ποτέ ότι πάμε να κάνουμε καριέρα, να βγάλουμε λεφτά, δεν αγχωθήκαμε ποτέ για κάτι.


Οι οικογένειές σας πώς αντιδρούν στις επερχόμενες περιοδείες σας;

(Γρηγόρης): Δεν είναι εύκολο, παρ'όλα αυτά η οικογένεια μου, στηρίζει πάρα πολύ την μπάντα αλλά και η μπάντα είναι έτσι δομημένη ώστε να εντάσσει την οικογένεια. Τα παιδιά μου αγαπάνε την μπάντα και το ανάποδο. Η μπάντα δεν είναι μόνο τα πέντε άτομα, είναι ένας μεγάλος κύκλος φίλων. Μια καλλιτεχνική κολεκτίβα.

Έχουμε παρατηρήσει πως στα τραγούδια και στα βίντεο κλιπ σας, θίγετε διάφορα κοινωνικοπολιτικά θέματα. 

Ναι, αυτό που νομίζω κάνουν οι περισσότεροι είναι να γράψουν για να εκφραστούν. Είτε σαν προβληματισμός, είτε σαν απάντηση που δίνουμε εμείς, οπότε δεν μπορεί ο στίχος να μην είναι κοινωνικοπολιτικός καθώς αυτό μας εκφράζει. Η ευθύτητα του λόγου στα τραγούδια είναι μάλλον θέμα χαρακτήρων. Όπως θα το πούμε στα τραγούδια, θα το πούμε και έξω καθώς δεν εκφράζεσαι μόνο από αυτά αλλά γενικότερα απ'τη συμμετοχή σου και τη στάση σου.

Ποιά είναι η πορεία μια σύνθεσης που δεν γίνεται απόλυτα αποδεκτή από όλα τα μέλη του συγκροτήματος; 

Όλες οι ιδέες έχουν κάτι να δώσουν, το θέμα είναι να έχεις το καθαρό μυαλό να δεις τι θα σου προσφέρει. Αν κάτι δε μας αρέσει, τότε θα το αφήσουμε στην άκρη. Η ενορχήστρωση γίνεται απ΄όλα τα μέλη.

Φοβάστε τη μέρα που δεν θα μπορείτε να γράψετε κάτι που να σας ικανοποιεί;

(Γιάννης): Προσωπικά, το φοβάμαι πάρα πολύ - αν δεν εκφράζεσαι, δε νιώθεις καλά. Για να το αντιμετωπίσουμε΄, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους λόγους που το προκάλεσαν.

Πόσο καιρό παίρνει μια σύνθεση;

Εξαρτάται. Μπορεί σε ένα απόγευμα να βγει το κομμάτι. Μπορεί σε ένα άλλο να βγει αμέσως η μουσική και να αργήσει ο στίχος, δεν υπάρχει κανόνας.


Σας έχει τύχει να γράψετε ένα κομμάτι που να μοιάζει με κάποιο άλλο;

Αυτό συμβαίνει συχνά λόγω των επιρροών μας, δεν υπάρχει απόλυτη πρωτοτυπία στις μέρες μας, έχουν σχεδόν ειπωθεί τα πάντα.

Κατά την περίοδο της καριέρας σας έχετε δεχθεί πολλές θετικές κριτικές. Παρ'όλα αυτά, πως αντιδράτε  σε ενδεχόμενα αρνητικά σχόλια;

Όποτε ακούμε κάποιο αρνητικό σχόλιο που δεν είναι κατευθυνόμενο, είναι κάτι που το παίρνουμε στο μυαλό μας για να βελτιωθούμε. Δεν μας έχει πληγώσει κάτι, αλλά μας έχει προβληματίσει. Έχουμε αποδεχτεί ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.


Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα σας, σαν σύνολο;

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι συζητιούνται όλα ανοιχτά μεταξύ μας, όχι μόνο τα μουσικά, όλα. Πρέπει σε ένα σύνολο να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση, είμαστε μια μικρή κοινωνία. Θεωρούμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί και αν πιάσεις οποιονδήποτε από μας, και μιλήσεις μαζί του, είναι σα να μιλάς με οποιονδήποτε άλλον της μπάντας.


Πώς είναι το πρόγραμμα σας;

Δεν υπάρχει σταθερότητα, έχουμε όμως συμφωνήσει σε μια πρόβα, τουλάχιστον, την εβδομάδα.


Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την μπάντα;

Η αφορμή ήταν ένας διαγωνισμός απ'το Jumping Fish στο οποίο είχα στείλει ένα κομμάτι χωρίς να υπάρχει μπάντα, αυτοί το πήραν, και με τον μπασίστα που ήξερα, πήγαμε. Έφερε έναν κιθαρίστα, έναν ντράμερ, βρήκαμε και τον Γρηγόρη και έτσι ξεκίνησε.


Η αποτίμηση απ'το Jumping Fish είναι θετική ή αρνητική;

Ναι, θεωρούμε ότι βοήθησε αλλά στοχεύοντας σε συγκεκριμένο είδος μουσικής.


Σε μια εποχή όπου τα Μ.Μ.Ε προβάλλουν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, πώς "επικοινωνείτε" τη δουλειά σας;

Δυστυχώς,ο λαός μας ως μεσογειακός, έχει μάθει να διασκεδάζει με συγκεκριμένο τρόπο. Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε τη δουλειά μας μέσα απ'το Internet, που είναι ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά που θέλει και ιδιαίτερη προσοχή.


Στις πρόβες υπάρχει κάποιος που να διευθύνει;

Όχι, δεν υπάρχει κάποιος σαν μαέστρος.

Όταν τελειώνετε ένα τραγούδι, προβλέπετε την πορεία του στο κοινό; 

Εμείς χωρίζουμε λίγο τα τραγούδια μας. Κάποια είναι πιο θεατρικά, οπότε δύσκολα θα σταθούν σε live, κάποια είναι καθαρά για συναυλία. Πάνω απ'όλα όμως πρέπει να αρέσουν σε εμάς.


Μέλη του group :
Γιάννης: Βασικός ενορχηστρωτής - στιχουργός και κιθάρα
Γρηγόρης: Φωνή
Δημήτρης: Τύμπανα
Βαγγέλης: Ηλεκτρική κιθάρα
Διονύσης: Μπάσο

Επιμέλεια: Δανάη Βαλσαμίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...