Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

 

 Συνέντευξη των Opera Chaotique

 

Εναλλακτικά “Δε το λέμε,αλλά οι Opera Chaotique…”

Ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από τον Γιώργο Τζιουβάρα στη φωνή και τον Χρήστο Κουτσογιάννη στα τύμπανα. Με αφορμή, λοιπόν, το νέο τους CD που κυκλοφορεί από την «ogdoo music group» με τίτλο «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη» πάρθηκε η παρακάτω συνέντευξη.

 

-Προτού ξεκινήσει η συνέντευξη θα θέλαμε να σας πείτε λίγα λόγια για εσάς. Ποιοι είστε; Τι κάνετε;

Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Μερικές φορές δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε και εμείς οι ίδιοι. Είμαστε ένα μουσικό σχήμα, το οποίο, εμπεριέχει μέσα πολλές μορφές τέχνης. Όπως, εκτός από τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση και την ζωγραφική. Είμαστε ένα καλλιτεχνικό διονυσιακό καμπαρέ.

-Από την τελευταία φορά που ήρθαμε σε επαφή. Σας έχει επηρεάσει η πανδημία ριζικά ή, έστω, επιφανειακά; Επειδή, περάσαμε και περνάμε ακόμα μία δύσκολη χρονιά φέτος.

Με την πανδημία αλλάξαν πάρα πολλά. Εμείς, όμως, βρήκαμε ευκαιρία να κυκλοφορήσουμε το CD αυτό για να δείξουμε ότι υπάρχουμε και ότι ασχολούμαστε και εμείς. Τουλάχιστον, τώρα, υπάρχει αυτό να τον προωθούμε και να περιμένουμε αντιδράσεις, γνώμες και σχόλια.

Ναι, το CD ήταν έτοιμο ήδη, πριν τον κορονοϊό, αυτό που άλλαξε στην ουσία είναι ότι δεν έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ζωντανά. Οπότε δεν μπορεί να πει κάποιος ότι γενικότερα υπήρξε κάτι θετικό. Το θετικό είναι ότι ξεκουράζεται ο κόσμος και έχει ευκαιρία να κάνει καινούργια πράγματα; Δεν ξέρω. Είναι μία δύσκολη κατάσταση για όλους.

-Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το CD «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη». Πώς τον εμπνευστήκατε τον τίτλο;

Ο τίτλος είναι απόσπασμα από ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη, που εμπεριέχεται στο CD. Πιστεύουμε ότι, είναι αρκετά σουρεαλιστικός και έχει σχέση και με την ευγλωττία του σχήματος και νομίζουμε ότι, στο μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών, ταιριάζει.

-Είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν με μελοποιημένη ποίηση αλλά ποτέ δεν είχατε κυκλοφορήσει δίσκος που η κύρια βάση του ήταν αυτή. Τι σας παρακίνησε να το δημιουργήσετε;

Ούτε ο προηγούμενος ούτε και αυτό είναι ολοκληρωμένος, μόνο μελοποιημένη ποίηση. Μόνο ο δεύτερος, του Μπουκόφσκι, έχει όλα τα κομμάτια μελοποιημένα. Τώρα έχουμε και ποίηση αλλά έχουμε και διασκευές και ορχηστρικά και καινούργιους στιχουργούς. Φαίνονται, λίγο παραπάνω, τα μελοποιημένα ποιήματα αλλά αποτελούν τα μισά του δίσκου. Είναι, όμως, τα πρώτα ελληνόφωνα και είναι και εξ ολοκλήρου ελληνόφωνος ο δίσκος.

-Στα ποιήματα ποιήματα προσθέσατε και το δικό σας στυλ. Υπήρξαν δυσκολίες στη μελοποίηση; Αν ναι ή όχι γιατί;

Όταν έχεις δικό σου στυλ δεν υπάρχει δύσκολο και εύκολο. Έχεις το δικό σου στυλ και ήταν ο μόνος τρόπος για να τα μελοποιήσουμε. Αυτό γνωρίζουμε καλά. Είναι κάτι που το κάνουμε πάρα πολλά χρόνια. Το κάναμε και στους δύο προηγούμενους δίσκους, με τον Μπουκόφσκι και με τα υπόλοιπα ποιήματα που είχαμε κάνει. Είναι κάτι που μας αρέσει να το κάνουμε γιατί προσδίδουμε την δική μας «πνοή» σε μια άλλη μορφή τέχνης. Δεν είναι ότι είναι δύσκολο αλλά δεν υπάρχει, δεν ξέρω πως να το εξηγήσω.

-Ποια ήταν η έμπνευσή σας για την δημιουργία του δίσκου;

Δεν έγινε κατευθείαν, έγινε σταδιακά και επειδή είναι ο πρώτος ελληνόφωνος δίσκος σιγά σιγά ολοκληρώθηκε η ιδέα του. Να θυμίσω ότι το «Μέγα Ανατολικό» υπάρχει και στον προηγούμενο δίσκο που είναι του 2017. Άρα, ήταν μία διαδικασία που κάποια στιγμή ‘‘μας ήρθε στο κεφάλι μας’’, ώστε να πραγματοποιηθεί. Ο σκοπός μας, ο βασικός, ήταν να είναι ελληνόφωνος.

-Μας είχατε αναφέρει την προηγούμενη φορά πως θέλατε να κυκλοφορήσει την άνοιξη. Τι έγινε και καθυστέρησε;   

 Ήρθε η πανδημία.

-Συνεργαστήκατε με αρκετά ονόματα του χώρου της μουσικής, στο δίσκο. Είχατε ξανά συνεργαστεί στο παρελθόν; Πώς ήταν η εμπειρία; Αποκομίσατε κάτι από αυτούς;

Συνεργαστήκαμε με Μ.Πασχαλίδη και Δ.Παπίου το 2012, σε συναυλίες. Αλλά σε ηχογράφηση ήταν πρώτη φορά με τη Δ.Παπίου, φέτος. Με τον Μ.Πασχαλίδη είχαμε συνεργαστεί και το 2017 στη ηχογράφηση του κομματιού «Μέγας Ανατολικός». Προφανώς, από τέτοιους σημαντικούς μουσικούς καλλιτέχνες παίρνεις πάρα πολλά.

-Να αναφέρουμε και για τους καινούργιους μουσικούς που εμφανίζονται στον δίσκο. Δηλαδή, το «αποδομητικά πουλιά» -που είναι και πολύ ωραίο- δεν είναι μόνο δικό σας. Έτσι δεν είναι;

Είναι διασκευή των Δολόξα, Αθανασίου και Σταυρακάκη. Δεν είχε κυκλοφορήσει κανονικά, μόνο στο διαδίκτυο.

-Ο τίτλος «αποδομητικά πουλιά» τι σημαίνει;

Ο τίτλος είναι η αποδόμηση των πολλών πραγμάτων, τα οποία αναφέρονται μέσα στο κομμάτι. Που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, με τις σχέσεις των ανθρώπων και με τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο την αποδομεί.

-Υπήρχαν διαφορές στην εγγραφή αυτού του δίσκου σε σύγκριση με τους προηγούμενους;

Όχι ακριβώς. Ακολουθήσαμε τον ίδιο δρόμο που είχαμε και στους προηγούμενους δίσκους, δηλαδή η βάση ήταν εκτός από εμάς να υπάρχει και ένα τσέλο, Σταύρος Παργινός, σχεδόν σε όλα τα τραγούδια, είχαμε και τη Λητώ Μεσσήνη. Πάντα εξελισσόμαστε ίσως να μην το καταλαβαίνουμε κιόλας, αλλά δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι απλά γράφουμε μουσική σε όποια γλώσσα και να είναι.

-Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το CD;

Όποιος θέλει να προμηθευτεί φυσικό το CD αν δεν το βρίσκει στα site των δισκάδικων. Ακόμα και με ένα απλό μέιλ στο sales@ogdoo.gr μέσα σε 2-3 μέρες το έχεις μπροστά σου.

-Θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε με το όγδοο ή είναι περιστασιακή η συνεργασία;

Εξαρτάται από το αν ο επόμενος δίσκος θα ΄ναι ελληνόφωνος ή αγγλόφωνος, τώρα κάναμε την συνεργασία και προς στιγμήν φαίνεται ότι όλα πάνε πάρα πολύ καλά. Αισιοδοξούμε θα συνεχίσει να πηγαίνει τόσο καλά αν ο επόμενος είναι ελληνόφωνος ή ο επόμενος που θα είναι ελληνόφωνος γιατί να μην είναι από το όγδοο;

Αυτό με το ελληνόφωνο, το λέει γιατί σχεδόν καμία εταιρεία ελληνική δεν βγάζει αγγλόφωνους δίσκους.

-Η χρονιά που διανύουμε ήταν γενικά περίεργη κι ακόμα συνεχίζει να είναι αν και είναι Νοέμβριος. Όλο αυτό το κομμάτι, που συνέβησαν πάρα πολλά άσχημα πράγματα στον κόσμο, εκτός της πανδημίας, τα συμβάντα αστυνομικούς ή με πολλές μειονότητες, εσείς σαν καλλιτέχνες πώς το αντιληφθήκατε;  Διότι αναφέρατε πως ο δίσκος άργησε λόγω covid-19 σας επηρεάσει κάπως ως προς την έμπνευση είτε ως καλλιτέχνες;

Έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα τον τελευταίο καιρό όπως η πανδημία και η δίκη της Χρυσής Αυγής, όλα αυτά με τους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια προφανώς και επηρεάζουν την δουλειά μας αλλά εμείς είμαστε πάντα στο μέρος της αισιοδοξίας και στην μεριά των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει.

Είπαμε πάντα σκεφτόμαστε θετικά και επειδή έχουν περάσει τόσοι μήνες υπάρχουν και σκαμπανεβάσματα. Άλλοτε δεν υπάρχει καμία ελπίδα και η έμπνευση πάει περίπατο, άλλοτε υπάρχει μία αισιοδοξία έστω και φανταστική, ας πούμε, κι ας μην βασίζεται κάπου. Αυτό που έχει μία σημασία είναι ότι περιμένουμε να περάσει η όλη κατάσταση, ελπίζω να μην αργήσει πολύ και να μας βρει όλους σε αυτή τη ζωή.

-Ο λόγος σας δε μπορεί ορισμένες φορές να βγει εύκολα στον αέρα. Από airplay πώς πάνε τα πράγματα; Ακούτε τον δίσκο σας; Παίζεται εύκολα; Υπάρχουν δυσκολίες;

Εύκολα δεν παίζεται, αλλά τώρα τελευταία πολύς περισσότερος κόσμος μου στέλνει, αρκετά πριν λίγο μου έστειλαν μήνυμα [...],πριν μου έστειλε και η μητέρα μου. Κάθε μέρα μου στέλνουν κάνα δύο, κυρίως για το 2ο πρόγραμμα από ότι κατάλαβα παίζει, ο κόσμος παίζει τα αγγλόφωνα.  Αλλά τώρα το ΄δε λες κουβέντα, το ΄αποδομητικά πουλιά΄, είναι πιο εύκολα να τα παίξεις.

-Με τα live σας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τι έχει γίνει;

Γι’ αυτό δεν υπάρχει τίποτε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε να ανοίξουν τα πράγματα από τον Δεκέμβρη για τα Χριστούγεννα μήπως εμφανίσουμε κάποια εμφάνιση τότε, ξέρω γω μαζί με τον Jesus ίσως ή τον Santa Claus.

-Έχετε αποζημιωθεί αυτό το διάστημα καθόλου;

Έχουμε πάρει κάποια επιδόματα αλλά καταλαβαίνεις ότι δε μπορεί να φτάσει παρά σε ένα μικρό μέρος από αυτά που θα χρειαζόταν κάποιος για να περάσει τόσους μήνες χωρίς δουλειά. Είναι η αλήθεια ότι για 9 μήνες ή όσο είναι, όταν το βασικό σου εισόδημα είναι οι συναυλίες, προφανώς έχεις πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άλλος τώρα μπορεί να δανειστεί, άλλος μπορεί να καταφύγει σε άλλες μεθόδους για να βρει λεφτά. Τώρα είναι δύσκολο να κάνεις το οτιδήποτε και να θες δηλαδή.

-Είστε ευχαριστημένοι με το σημείο που βρίσκεστε τώρα, και μουσικά και σαν άνθρωποι;

Σαν άνθρωποι δε μπορείς να πεις ότι είμαστε και στο καλύτερο σημείο που θα μπορούσε να είναι ένα; άνθρωπος. Τώρα μουσικά εγώ νομίζω είμαστε ικανοποιημένοι με την έννοια ότι είμαστε σε μια πορεία που εξελίσσεται. Λέγε Γιώργο.

Ναι  ναι, συμφωνώ, προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Τώρα ως μουσικοί ναι, ευχαριστημένοι.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε την φετινή χρονιά για τον χώρο της τέχνης;

Καταστροφή. Κόλαση. Τι να πεις; Ούτε ο ίδιος ο διάβολος δε θα άντεχε.

-Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή στο άλμπουμ; Ίσως κάποιο τραγούδι που ξεχωρίζετε και γιατί;

(Χρήστος) Δύσκολο, δε μπορώ να ξεχωρίσω τώρα τα κομμάτια γιατί η στιγμή είναι δύσκολη. Αν έπρεπε όμως ντε και καλά να ξεχωρίζω κάποιο, κάτι που είναι πιο ιδιαίτερο, θα μπορούσα να πω το ‘ακατονόμαστο’ του Βάρναλη και ίσως και το ‘στου Άδη το πηγάδι’ επειδή είναι του αδελφού μου και έχω μια μεγαλύτερη σύνδεση, αυτό.

-Το ‘δε λες κουβέντα’ πώς προέκυψε;

Το ‘δε λες κουβέντα’… μας ήρθε, δε θυμάμαι πώς προέκυψε αλλά θεωρούμε ότι είναι ένα κομμάτι που μπορούμε να του δώσουμε κάτι ξεχωριστό, εμένα προσωπικά είναι ένα από τα αγαπημένα μου.



 

Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και το εξώφυλλο του δίσκου είναι σχεδιασμένο από τον πολύ σημαντικό Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη.



Επιμέλεια συνέντευξης/απομαγνητοφώνησης : Νατάσα Βασιλειάδου, Μαρίνα Ταουσανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...