Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Συνέντευξη με τους Naxatras

Οι Naxatras, μία hard psychedelic rock μπάντα, αποτελείται από τους Γιάννη Βαγενά, Κώστα Χαρίζάνη και Γιάννη Δελιά, τρία νέα παιδιά που δημιουργούν την δική τους μουσική. Εμείς τους συναντήσαμε λίγο πριν το live τους στο Nostos - τον πρώτο σταθμό της περιοδείας τους.


Πώς προέκυψε η ονομασία του συγκροτήματος;

Γιάννης.Β.: Στην αρχή λεγόμασταν Dust, μετά λεγόμασταν Temple αλλά και τα δυο αυτά ονόματα ήταν αρκετά χρησιμοποιημένα από άλλες μπάντες, οπότε ψάχναμε κάτι πιο πρωτότυπο. Έπεσα εγώ πάνω στην λέξη αυτή, διαβάζοντας κάτι σχετικά με την ινδική αστρολογία, είναι από εκεί ένας όρος. Είναι ουσιαστικά οι φάσεις της σελήνης, 27 ή 28 ανάλογα. Απλά αλλάξαμε την ορθογραφία του, για να φαίνεται πιο ωραίο.

Η μουσική που παίζετε, δεν είναι και η πιο συνηθισμένη στην Ελλάδα. Πώς  θα χαρακτηρίζατε το είδος σας; Πώς και πότε γνωρίσατε αυτό το είδος;

Κώστας: Ψυχεδελικό ροκ νομίζω είναι η καλύτερη ταμπέλα. Είχαμε πολλά ακούσματα γενικά όλοι. Όταν πρωτοβρεθήκαμε δεν παίζαμε συγκεκριμένα αυτή την μουσική, παίζαμε λίγο πιο βαρύ stoner rock, είχαμε άλλα στοιχεία και ήμασταν τέσσερα μέλη. Έπειτα, μείναμε τρεις και αρχίσαμε να την ψάχνουμε περισσότερο προς την ψυχεδέλεια. Ήρθαν ιδέες, δέσανε και κλείσαμε προς τα εκεί πιο πολύ.Σίγουρα, η ψυχεδέλεια είναι η μεγαλύτερη επιρροή μας.

Στα κομμάτια σας γενικά απουσιάζουν οι στίχοι. Γιατί αυτό;

Γιάννης Δ. Αυτό προέκυψε τζαμάροντας ιδέες. Επειδή η ψυχεδέλεια το έχει γενικότερα αυτό, το να δημιουργείς μουσικά μοτίβα, όπου συνήθως οι στίχοι δεν χρειάζονται, και να ξεδιπλώνεται από μέσα η μουσική: να δίνεις σε κάθε όργανο τον "χώρο" του και εν τέλει να δένει όλο αυτό όμορφα σε ένα. Βέβαια, υπάρχουν και στα τρία άλμπουμ κομμάτια πιο mainstream ως προς την δομή τους, με φωνητικά.

Πώς θα διαχειριζόσασταν το ενδεχόμενο ενός καλλιτεχνικού μουδιάσματος; 

Γιάννης Β.: Δεν μας έχει τύχει μέχρι στιγμής, οπότε δεν ξέρω. Ακούγεται τρομακτικό αλλά υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις φαντάζομαι. Άμα αρχίσεις να πειραματίζεσαι με τρόπο που δεν είχες κάνει πιο πριν, με άλλα όργανα, άλλες ιδέες, τζαμάροντας. 

Γιάννης Δ.: Όσο δεν βάζεις όρια σε αυτό που κάνεις, αυτό δεν θα έρθει ποτέ.


Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ανοιχτή και έτοιμοι να σας "αγκαλιάσει" σαν συγκρότημα;

Κώστας: Σίγουρα, γιατί νομίζω ότι υπάρχει κοινό στην rock μουσική στην Ελλάδα  τα τελευταία χρόνια. Το αν θα μας αγκαλιάσει, είναι ανάλογο με το πώς πηγαίνουμε εμείς, πώς δημιουργούμε. Αν είναι ευκολοάκουστη η μουσική μας, αν τους αρέσει.Υπάρχουν πολλά παρακλάδια σε αυτό.

Ποια είναι η διαδικασία για την έκδοση ενός δίσκου;

Γιάννης Β. Το πρώτο και βασικότερο είναι το να γράφεις το υλικό που προκύπτει, στην δική μας περίπτωση τζαμάροντας πολύ καιρό. Από εκεί παίρνουμε τις ιδέες που μας αρέσουν πιο πολύ και τις ιδέες που μπορεί να φέρει ο καθένας στο τραπέζι και τις συνδέουμε με δημιουργικό τρόπο. Κάποια κομμάτια μπορεί να είναι μόνο από τζαμάρισμα, κάποια είναι από μόνα τους ως ιδέες ολοκληρωμένα και κάποια -τα περισσότερα- είναι μια μίξη των προηγούμενων. Όταν τα κομμάτια παίρνουν μια στάνταρ μορφή έρχεται η ηχογράφηση. Όλες τις δουλειές μας τις ηχογραφήσαμε στο Magnetic Fidelity σε ένα χωριό κοντά  στο Κιλκίς, αναλογικά. Το πρώτο σε κασέτα, τα άλλα σε μπομπίνα, όλα live παιγμένα, ταυτόχρονα στο ίδιο κανάλι. Βέβαια η δική μας απάντηση δεν είναι η πιο ενδεικτική, πολλές μπάντες ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο mix, μετά από την διαδικασία της ηχογράφησης που εμείς το έχουμε κάνει από πριν, οπότε είναι λίγο ανορθόδοξο. Γενικότερα η διαδικασία είναι ηχογράφηση-mix και έπειτα το mastering. Στην δική μας περίπτωση απλά τυχαίνει όλα αυτά να γίνονται σε ένα στάδιο. Μετά, έρχεται η ώρα που πρέπει να το κυκλοφορήσεις, να ετοιμάσεις το εξώφυλλο και όλο το art-work του δίσκου, το οποίο σε εμάς το ετοιμάζει ένα πολύ καλός μας φίλος και συνεργάτης o Cris RW. Μόλις έχουμε το εξώφυλλο, το στήνουμε σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, και όταν υπάρχουν τα χρήματα παραγγέλνουμε τα CD και το βινύλιο. Η διαδικασία παραγωγής του βινυλίου είναι μια ξεχωριστή διαδικασία στην οποία τα στάδια είναι η χάραξη, το pressing των βινυλίων. Πολλές φορές αυτό το αναλαμβάνει μια εταιρία, αλλά στην δική μας περίπτωση τα κάνουμε όλα εμείς. Εμείς αναλαμβάνουμε να το στείλουμε σε κάποιο εργοστάσιο κλπ. Ουσιαστικά, είναι σαν να είμαστε εταιρία του εαυτού μας.

Πώς εμπνευστήκατε για το εξώφυλλο;

Γιάννης Β. Αυτό ήταν απλά μια ιδέα, θέλαμε να έχει ένα εκστατικό πρόσωπο που να παραπέμπει και σε αρχαίους πολιτισμούς και απλά ο γραφίστας μας, το έκανε, το είδαμε και είπαμε "Οκ, αυτό είναι, τέλειο.". Και έτσι το κρατήσαμε και σαν "μασκότ".

Η Ξάνθη είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας σας. Πώς πιστεύετε θα κινηθεί αυτή στην συνέχεια; 

Γιάννης Δ. Μέχρι τώρα, όσες περιοδείες έχουμε κάνει στην Ελλάδα πήγαν πολύ καλά. Ο κόσμος έδειξε ανταπόκριση, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι ακόμα καλύτερη γιατί έχει περισσότερο υλικό με το τρίτο άλμπουμ, θα είναι προώθηση του, οπότε θα τραβήξει περισσότερο κόσμο ο οποίος θα θέλει να ακούσει τα κομμάτια live.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στα live του εξωτερικού;

Γιάννης Δ. Έχουμε κάνει μέχρι τώρα τρεις περιοδείες: η πρώτη ήταν στα Βαλκάνια το '15, η δεύτερη το '16 στην Ευρώπη και η τρίτη το '17, πάλι ευρωπαϊκή. Είναι απίστευτη εμπειρία, ίσως η καλύτερη που μπορεί να έχει ένας μουσικός. Να ταξιδεύει, να γνωρίζει  διαφορετικό κόσμο. 

Έχοντας μια ολιγοετή εμπειρία στην μουσική σκηνή, τι θα λέγατε πώς έχει αλλάξει σε εσάς ως συγκρότημα μέχρι σήμερα;

Κώστας: Έχουμε σίγουρα αποκτήσει μια εμπειρία η οποία προέρχεται από τα πολλά live, τα οποία έγιναν περισσότερα στην συνέχεια όταν προστέθηκε το υλικό με τους δίσκους. Προσέχουμε πιο πολύ στο γράψιμο, στο στούντιο. Φτιάξαμε και τον ήχο μας παραπάνω, του δώσαμε περισσότερη προσοχή και στα live και στην παραγωγή, είναι πολύ σημαντικό. 

Έχετε σκεφτεί τα επόμενα δισκογραφικά σας βήματα; 

Γιάννης Δ.: Όχι, αν και υπαρχουν ιδέες για καινούργια πράγματα που είναι στα σκαριά δεν έχουμε βάλει κάτι σε τάξη ακόμη. Κάποιες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους οπότε πρέπει κάπως να τις κατηγοριοποιήσουμε, ποιες μας αρέσουν πιο πολύ, ποιες ταιριάζουν μεταξύ τους.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο που αρχίζει τώρα την καριέρα του στην μουσική;

Γιάννης Δ.: Να δουλέψει πάνω στο να δημιουργήσει την δική του ταυτότητα αν θέλει να είναι στο κομμάτι της δημιουργίας της μουσικής. 

Προσπαθήστε να χαρακτηρίσετε ο ένας τον άλλον με μια λέξη.

Γιάννης Β. Εγώ για τον Γιάννη θα έλεγα Ζεν και για τον Κώστα ενέργεια.
Κώστας: Εγώ θα πω Γιάννης "ηρεμία" και ο άλλος Γιάννης "πολύ σωστός σε αυτό που κάνει".
Γιάννης Δ. Για τον Κώστα θα πω έκρηξη και για τον Γιάννη θα πω ψυχεδέλεια.

Αν έπρεπε να πάτε μόνος σας σε ένα έρημο νησί ποια είναι τα τρία πράγματα που θα πέρνατε μαζί σας;

Γιάννης Β. Μια βιβλιοθήκη, το μπάσο μου και ένα συνθεσάιζερ.
Κώστας: Εγώ, ένα σετ τύμπανα, μια κάβα και γυναίκες ρε παιδιά, τι να κάνω μόνος σε νησί;
Γιάννης Δ. Εγώ θα έπαιρνα την κιθάρα μου, κάτι για να ηχογραφώ το υλικό -οι άλλοι και να παίζουν δεν θα ακούσει κανένας τίποτα μετά- και μια γυναίκα ή δεν ξέρω, μπορεί να έπαιρνα κανέναν φίλο.

Ποιες είναι οι ασχολίες σας εκτός της μουσικής;

Γιάννης Β. Εγώ και ο Γιάννης είμαστε στο τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτελείου, ας πούμε τελειόφοιτοι και ο καθένας μας έχει και δικά του πειραματικά μουσικά project, εγώ παίζω ηλεκτρονική.

Κώστας: Εγώ είμαι στα χνάρια για να τελειώσω την φυσικοθεραπεία, αθλούμαι, παίζω ημιεπαγγελματικά ποδόσφαιρο και είμαι σε μια post metal μπάντα.

Γιάννης Δ. Και εγώ έχω ένα προσωπικό project πιο jazz.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία, και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Γιάννης Β. Θα πω το"Stalker"και από βιβλίο, "Η περικεφαλαία του τρόμου".
Κώστας: Εγώ θα πω με τα σημερινά δεδομένα, θα πω μια σειρά "Big Little Lies", από βιβλία για να είμαι ειλικρινής δεν διαβάζω.
Γιάννης Δ. Εγώ από ταινία θα πω το "Space Odyssey" και από βιβλία επειδή είμαι λίγο "περίεργος" στο διάβασμα, διαβάζω πιο φιλοσοφικά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχετε πάρει ποτέ;

Κώστας:"Να προσέχεις τις γυναίκες" (γέλια) 
Γιάννης Β.:"Να πάρεις ζακέτα"
Γιάννης Δ.:"Μην μασάς" 

Επιμέλεια: Μαρία Αθανασοπούλου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Γειτονιά του Φοίβου Δεληβοριά

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Φοίβος Δεληβοριάς εμφανίστηκε στη Misirlou Live Stage και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για να πάρουμε μια ακόμα συ...