Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Συνέντευξη με τους Once Upon A Winter

Πότε ιδρύθηκε η μπάντα;

Ηλίας Κ.-Ξεκίνησε,ουσιαστικά,ως σόλο,ήμουν μόνος μου,καθώς ήμουν φοιτητής εδώ στην Ξάνθη το 2014.

Ποια είναι η σχέση σας μεταξύ σας,είστε φίλοι;

-Πλέον ναι.Αρχικά γνωριστήκαμε από γνωστούς γνωστών και από συμφοιτητές μας και πλέον οι σχέσεις μας είναι πολύ φιλικές εφόσον παίζουμε τόσο καιρό μαζί.Έτσι υπάρχει καλύτερη συνεννόηση.

Πότε κυκλοφόρησε ο πρώτος σας δίσκος και τι ανταπόκριση είχε από τον κόσμο;

-Ο πρώτος,ο full δίσκος,βγήκε το 2017 και πήγε παραδόξως πολύ καλά.Εγώ την μουσική την είχα βγάλει καθαρά για εμένα,δεν υπήρχε κάποια φιλοδοξία πως αυτό θα μεγαλώσει και βγει προς τα έξω.

Πώς το αντιμετώπισε η οικογένειά σας;

-Ήταν πάντα πολύ υποστηρικτική.Θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία,στα 15 μου,όταν ξεκίνησα να παίζω σε διάφορα μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη να έρχονται πάντα για να με στηρίξουν.

Υπήρξε κάποια στιγμή που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε διότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά;

-Όχι γιατί μουσική γράφω για να εκφράσω πράγματα που νιώθω μέσα μου.Αν το κάνεις για τους άλλους ή για αναγνώριση ή γιατί σκέφτεσαι την δημοσιότητα,θα αρχίσουν να δημιουργούνται άσχημα συναισθήματα για αυτό που κάνεις.


Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας του στον χώρο της μουσικής;

-Πάνω κάτω αυτά που είπα και προηγουμένως.Να κάνει αυτό που θέλει και να αποτυπώνει τα συναισθήματά του και τον εαυτό του μέσω της μουσικής.Να μην μπει στην παγίδα του ότι "θα παίξω αυτό ή θα γράψω αυτό γιατί θα το ακούσει περισσότερος κόσμος".Όταν κάτι είναι επιτηδευμένο φαίνεται και στην συνέχεια πως είναι επιτηδευμένο.

Δηλαδή να μην δίνει τόση σημασία στην ανταπόκριση των άλλων από την στιγμή που νιώθει ο ίδιος καλά με το αποτέλεσμά του.

-Στη ανταπόκριση όχι,στην κριτική ναι.Υπάρχει πάντα καλοπροαίρετη κριτική από την οποία μπορείς να μάθεις.Όποτε κάποιος σε κριτικάρει,το κάνει συνήθως με σκοπό να σε βελτιώσει.Ίσως μερικές φορές να μην γίνεται με τον πιο εύστοχο τρόπο,μα πάντα  από οποιαδήποτε κριτική μπορείς να πάρεις κάτι καλό ώστε να κερδίσεις κάτι μέσα από αυτό.

Υπήρξαν φορές που μαλώσατε μεταξύ σας;

-Κάθε μέρα.Όταν είσαι σε μια μπάντα είναι όπως όταν είσαι σε μια ερωτική ή φιλική σχέση.Θα υπάρχουν πάντα προστριβές αλλά όσο περισσότερο γνωρίζεις τον άλλον,αυτές οι προστριβές θα είναι κάτι που μένουν εκείνη την ώρα και μετά ξεχνιούνται.

Η άποψή σας για την σημερινή ελληνική μουσική ποια είναι;

-Υπάρχουν πολλές σκηνές με πολλά ωραία είδη.Έχουμε μια πολύ καλή stoners σκηνή,έχουμε μία πολύ καλή post-rock σκηνή όπου κι εμείς ανήκουμε.Ακόμα,υπάρχουν και pop πράγματα τα οποία είναι αξιόλογα,υπάρχει δυναμικό και αυτό φαίνεται και προς τα έξω.Όλο και περισσότερες πάντες ακούγονται στο εξωτερικό,όλο και περισσότερες πάντες βγαίνουν για περιοδεία στο εξωτερικό.

Μπορείτε να μας πείτε δύο συγκροτήματα που προσωπικά θαυμάζετε,ξένα ή ελληνικά;

-Ελληνικά,στο είδος που ακούω εγώ,από τους κορυφαίους είναι οι "We own the sky" που παίζουν post-rock και είναι από την Αθήνα και οι "Allochiria"οι οποίοι παίζουν post-metal και είναι επίσης από Αθήνα.Από ξένες μπάντες που παίζουν post-rock και η πρώτη που ξεκίνησα να ακούω είναι οι "God is an astonaut" που είχαμε την τύχη να παίξουμε μαζί τους στην Θεσσαλονίκη.Επίσης,μια γαλλική μπάντα,λέγονται "Alcest" και παίζουν και αυτοί μια μείξη post-roch και black metal.

Και τι σημαίνει post-rock επιτέλους;

-Post-rock είναι το είδος μουσικής που βασίζεται κυρίως στα crescendo των οργάνων και σπάνια υπάρχουν φωνητικά μέσα.

Η μουσική είναι το βασικό σας εισόδημα ή κάνετε και κάποια άλλη δουλειά;

-Όχι,η μουσική είναι η όρεξή μου,είναι αυτό που με κάνει να ξεφεύγω από την καθημερινότητα. Κανονικά είμαι μηχανικός,σπούδασα εδώ στην Ξάνθη και έκανα διδακτορικό στο πανεπιστήμιο.Το πρωί είμαι μηχανικός και το βράδυ κάνω τα μουσικά μου.

Κάποιες συγκινητικές στιγμές που ζήσατε ως μπάντα;

-Μια από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν το πρώτο μας live που κάναμε με τους "God is an astonaut" η οποία μπάντα είναι αυτή που ακούγαμε οι περισσότεροι ως έφηβοι.Είχαμε λοιπόν την τύχη να τους ανοίξουμε στην Θεσσαλονίκη,στο Fix,και το κοινό να αποτελείται από 800 άτομα περίπου.Ήταν κάτι τρομερό για εμάς.Επίσης σίγουρα συγκινητική στιγμή ήταν όταν πρώτη φορά σαν μπάντα είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να βγούμε για περιοδεία.Βγήκαμε,πήγε πολύ καλά,γνωρίσαμε πάρα πολύ κόσμο και ήταν γενικά μια πολύ ευχάριστη εμπειρία.

Πως το βλέπετε το μέλλον σας ως μπάντα;Έχετε κάποια πλάνα;

-Αυτή την στιγμή έχουμε πολλά live με τα οποία ασχολούμαστε περισσότερο.Έχει εγγραφεί όλο το υλικό από τον τέταρτο δίσκο,είναι σε μια φάση demo πριν το production,και από Μάρτη-Απρίλη θα πάμε σε κάποιο στούντιο για να ξεκινήσει κανονικά η ηχογράφηση.Ο δίσκος λέγεται "Void moments of inertia".






Ζευκίδης Παναγιώτης
Ταουσανίδου Μαρίνα
Παπασταθοπούλου Ζωή












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνέντευξη με τους Embargo και ο δίσκος τους High Seas!

  Η παρακάτω συνέντευξη έγινε στις 17 Δεκεμβρίου του 2023. Λόγω δικού μας λάθους δεν ανέβηκε τότε. Ζητάμε συγνώμη από το συγκρότημα και τους...